Vozači, oprez: Novi radari stigli u Srbiju, ne prate samo brzinu – Nema više opravdanja kod sudije

|

Saobraćajna policija u Srbiji ubuduće će koristiti novu vrstu radara, koja do sada nije viđena na našim putevima. Kako proizvođač objašnjava, novi policijski radar snima odjednom sva vozila koja prolaze pored njega, bez obzira na to koliko ih ima, i sve to bez prisustva policijskog službenika.

“Razlika u odnosu na već postojeće radare je širina kolovoza koji radar pokriva, tačnije broju saobraćajnih traka u kojima može da meri vozila. Novi radar može da meri brzinu svih vozila u pet saobraćajnih traka, bez obzira na smer kretanja. Radar će moći sam da selektuje i prijavljivaće vozila koja prekoračuju dozvoljenu brzinu kretanja. Pre nego što se radar postavi, podese se podaci o lokaciji, koliko ima saobraćajnih traka, koji su smerovi kretanja, koje su širine saobraćajnih traka, kolika je dozvoljena brzina, a onda softver prema tim parametrima vrši selekciju”, objasnio je Boban Milinković, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije.

Saobraćajni policajac je u obavezi da postavi radar na određenoj lokaciji, podesi parametre, a posle toga samo nadgleda rad. Radar može da radi u svim vremenskim uslovima.

“Radari će imati dva laserska snopa, što je neophodno zbog širine kolovoza. Ta dva snopa su potrebna da bi se sa sigurnošću identifikovalo vozilo koje je u prekršaju. Samo ako je softver sa sigurnošću i sa oba snopa utvrdio da je određeno vozilo u prekršaju, onda će poslati prijavu. Prema rečima proizvođača novi radar meri brzinu od 20 do 320 kilometara na čas. Svi podaci koje prikupi radar su kriptovani i nije ih moguće izbrisati iz sistema”, pojasnio je Milinković.

Ovakvih radara trenutno ima tri, a u planu je da ih ubuduće bude što više, u cilju smanjenja prekršaja vozača.

“Novi radari će prioritetno biti postavljeni u zoni pešačkih prelaza, jer smo radeći na terenu imali situaciju da vozilo ide i preko 90 km na čas u zoni pešačkog prelaza, što je zaista zabrinjavajuće”, poručio je Milinković na kraju.

Izvor: mondo.rs