Vozači, oprez: Nove kamere registrovaće još 3 prekršaja – Mreža se širi, kazne uveliko pljušte zbog prolaska na crveno

|

Za tri dana, koliko se primenjuje novi sistem kontrole prolaska kroz crveno svetlo na najprometnijim raskrsnicama u prestonici, napredni softver registrovao je već 112 prestupnika.

Iz MUP-a navode da će ovaj sistem biti raspoređen i na ostale delove grada kako bi se prekršaji sveli na minimum. U drugoj fazi, koja uskoro počinje, počeće i kontrola brzine u zoni raskrsnice, a sistem će pomoći i u kontroli korišćenja sigurnosnih pojaseva i mobilnih telefona.

“Ovaj sistem u narednih nekoliko meseci doneće velike benefite. Do juče je registrovano 112 prolazaka kroz crveno. U narednom periodu biće kontrolisana i brzina na raskrsnicama odnosno razgovor uz korišćenje mobilnog telefona i nekorišćenje sigurnosnog pojasa”, navode iz MUP-a.

Uz novčani deo kazne dobijaju se i kazneni poeni i sledi zabrana upravljanja vozilom. Ukoliko za deset minuta dva puta prođe na crveno svetlo vozač će biti kažnjen i za nasilničku vožnju. Crveno svetlo traje u zavisnosti od frekvencije saobraćaja, ali ne duže od dva minuta jer kamere snimaju non-stop.

Osim što hvataju vozače koji prolaze na crveno i žuto svetlo, kamere takođe registruju i upotrebu sigurnosnog pojasa, korišćenje mobilnog telefona, loše prestrojavanje, a to su sve stvari koje značajno utiču na nastanak saobraćajnih nezgoda.

Za prolazak vozila na crveno svetlo semafora, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u rasponu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, šest kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

Izvor: blic.rs