Večeras stiže proleće – Prognoza za april ne donosi ništa dobro: Izdato upozorenje za ceo Balkan

|

Večeras zvanično počinje proleće. Posle jedne od najtoplijih zima ikada, sam početak proleća započeće u skladu sa kalendarom, a onda će uslediti nešto promenljivije vreme.

Nakon prolazne kiše u utorak, od srede se očekuje više sunca, a četvrtak i petak biće pravi prolećni dani, uz maksimalne temperature preko 20 stepeni, ponegde i do 24 stepeni.

U subotu se očekuje manje prolazno naoblačenje, tek ponegde sa kišom, a pravo pogoršanje vremena očekuje se oko 27. marta. Ono će biti uslovljeno prodorom hladnog fronta, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom. Očekuje se pojačan severozapadni vetar i osetan pad temperature. Na višim planinama ponegde je moguć i sneg.

Zatim će uslediti otopljenje, ali ne zadugo, jer sam kraj marta doneće novo osveženje sa kišom i padom temperature. Početak aprila doneće promenljivo vreme, uz čestu kišu i pljuskove. Na višim planinama moguć je sneg.

Južnu Evropu bi ponovo mogla da pogodi suša u prvom delu proleća, piše AccuWeather. S druge strane, oluje u jugozapadnoj Evropi i povećanje prolećnih padavina u južnim regionima izazivaju zabrinutost prognostičara zbog rizika od poplava na lokacijama kao što su Italija i Balkan.

“S obzirom na to koliko je Sredozemno more toplo, oluje bi mogle da obezbede dodatnu vlagu i da dovedu do povećanih pretnji od poplava. Ovo je posebno zabrinjavajuće za zapadne padine Apenina i Dinarskih Alpa”, objasnio je Rojs. Nevreme bi trebalo očekivati i na Balkanu tokom ranog proleća.

Izvor: alo.rs