Večeras pre ponoći zamislite želju: Dočekujemo praznik odanije Bogojavljenja – moć ovih svetitelja čini čudi

|

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Svete Ermila i Stratonika, dan koji je u narodu poznat i kao Odanije Bogojavljenja.

Ermil je početkom četvrtog veka propovedao hrišćanstvo u Singidunumu, bio je đakon. Zbog odbijanja da se odrekne svoje vere, ostavljen je u tamnicu. Stratonik, jedan od njegovih tamničara, bio je zadivljen Ermilovom istrajnošću u veri, te je odlučio da prihvati hrišćanstvo.

Ranohrišćansku crkvu u Brestoviku u kojoj su počivali Ermil i Stratonik otkrili su arheolozi 1895. godine, a 1979. godine je upisana u registar kulturnih dobara, kao spomenik od velikog značaja. U njoj su se nalazile tri grobnice, ali se ne zna ko osim njih dvojice tu počiva.

Ovaj dan se praznuje i kao Pretprazništvo Bogojavljanja, pa se u nekim delovima Srbije veruje da uoči ponoći, kao i za Bogojavljanje, treba se pomoliti ovim svetiteljima. Veruje se da njihova moć čini čuda, pa je pred nama posebna noć kada se svaka želja ispunjava.

Od 2017. godine se ikone ovih svetitelja nalaze i na fasadi ispred Crkve Svete Petke na Kalemegdanu. Freske Ermila i Stratonika ima i u Pećkoj patrijaršiji, u manastirima Dečani, Manasija i Hopovo, na Svetoj Gori, kao i u ruskim crkvama iz srednjeg veka.

Izvor: magazin.novosti.rs