Ustavni sud je rekao svoje: Poznato da li se ministru Siniši Malom vraća doktorat

|

Senat Univerziteta u Beogradu je 2016. godine doneo set propisa koji su se primenjivali retroaktivno, što je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Ustavni sud Srbije doneo je odluku da odredbe Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, kao i Odredbe Statuta Univerziteta u Beogradu nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom. Prema pisanju dnevnog lista „Politika“, ova odluka Ustavnog suda tiče se svih koji bi mogli da izgube zvanje zbog nečasnih postupaka i ukazuje da se ovo pitanje mora urediti sistemski i na način koji nije protivan drugim opštim pravilima.

Smisao odluke je u tome da ne može bilo koja komisija, pa ni etička komisija Univerziteta da bude nekakav sudija iznad suda. Iz navedenog se zaključuje da je ministru finansija Vlade Republike Srbije Siniši Malom, Senat Univerziteta u Beogradu neustavno oduzeo doktorat i tom prilikom pogazio neka od temeljnih ustavnih načela. To se jasno vidi iz odluke Ustavnog suda od 30. juna ove godine, a koja je 14. jula objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“.

Ustavni sud je utvrdio da odredbe člana 133. st. 4. i 5. Statuta Univerziteta u Beogradu i odredbe člana 8, 8a i 9. Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom. Upravo to su propisi na osnovu kojih je ministru Siniši Malom poništena diploma o stečenom naučnom nazivu doktora nauka.

Pokazalo se da ovi sporni propisi povređuju dva temeljna ustavna načela: vladavinu prava i zabranu povratnog dejstva propisa (retroaktivnost). Ustavni sud u svojoj odluci kaže da je zabrana povratnog dejstva zakona i drugih opštih akata bitan element pravne sigurnosti u pravno uređenoj državi koja se temelji na načelu vladavine prava.

Tako, postupci koji su vođeni sa ciljem da se Siniši Malom oduzme doktorat su vođeni na osnovu neustavnih propisa. Postupak pred Univerzitetom u Beogradu protiv Siniše Malom pokrenut je u julu 2014. godine. Sve je „mirovalo“ dve godine dok Senat Univerziteta u Beogradu 10. jula 2016. godine nije usvojio set propisa kojima se utvrđuje procedura za utvrđivanje neakademskog ponašanja u izgradi pisanih radova, između ostalih i sporni Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova.

U tim propisima je navedeno da se mogu primenjivati retroaktivno, dakle i na postupke koji su pokrenuti pre njihovog stupanja na snagu, dakle i na postupak koji je pokrenut protiv ministra Malog.

Inače, Siniša Mali je podneo dve tužbe Upravnom sudu, jednu protiv Odbora za profesionalnu etiku i drugu protiv Senata Univerziteta u Beogradu, a oba upravna spora su i dalje u toku. Jasno je da Upravni sud ne sme da zanemari ovu odluku Ustavnog suda. Siniša Mali je nedavno otkrio da je pre dve godine upisao doktorske studije na Tehničkom univerzitetu u Košicama, u Slovačkoj.

Ministar priprema doktorat iz oblasti ekonomije i menadžmenta, sa akcentom na finansijama. Kako je ranije objavio na svom instagram nalogu ministar je do sada od ispita položio Teoriju makro i mikro ekonomije, Teoriju javnih finansija, Finansije i novac.

Izvor: alo.rs