Upozorenje srpskog meteorologa za turiste u Grčkoj: Snažan oblačni sistem zahvatio je ove delove Grčke

|

Snažan oblačni sistem zahvatio je severne i centralne predele Grčke koji donose obilnu kišu i grmljavinske pljuskove, objavio je poznati srpski meteorolog Đorđe Đurić. On u upozorenju, koje je poslao u nedelju veče, navodi da postoji opasnost od poplava, bujica i jakih oluja.

– Ovaj sistem nastaviće da jača u toku noći i do jutra će uslovljavati u ovim predelima još obilnije pljuskove i jače grmljavinske oluje, pri čemu se očekuje da padne i preko 50 litara kiše po kvadratnom metru, uz opasnost od poplava i bujica. Najkritičnija situacija biće na Halkidikiju, na širem području Soluna i u oblasti regije Olimpa gde se očekuje da za 12 sati padne i preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, uz jake bujice i poplave. Očekuju se i veoma jake grmljavine, a duž Egejskog mora veliki talasi, uz olujne vetrove – kaže Đorđe Đurić.

Prema njegovim rečima “kako se na ovom području i dalje nalazi veliki broj naših turista, u toku noći, jutra i u ponedeljak pre podne preporučuje se oprez na opasnost od poplava i bujica”.

– Ne treba kretati na put, treba u potpunosti izbegavati puteve u brdovitim predelima, duž manjih tokova i duž samog Egejskog mora, a zbog opasnosti od poplava i bujica, vozila treba parkirati na bezbedna mesta, jer je dosta naših turista ostalo bez svojih vozila koja su uništena tokom prethodne oluje pre 15. dana. Inače, padavine će biti toliko jake, da mogu da ugroze čak i objekte, pa se preporučuje poseban oprez – kaže meterolog Đurić.

Navodi da je dobra vest da će olujni sistem na severnom i istočnom Grčkom u ponedeljak sredinom dana početi da slabi, uz prestanak padavina i razvedravanje do kraja dana, pa se od utorka u celoj Grčkoj očekuje stabilno, suvo, sunčano i pravo letnje vreme, uz temperature i preko 30°C.

Izvor: blic.rs