Udovica brine da li će joj ukinuti primanje od 57.000 dinara ako se ponovo uda: Oglasio se PIO fond i rešio nedoumicu

|

Žena iz Stare Pazove koja nakon smrti supruga prima porodičnu penziju skoro deset godina javila se ovih dana redakciji u nedoumici da li će ukoliko se preuda izgubiti pravo na ova primanja. Nije samo ona u pitanju, već i dete koje studira i nema još 26 godina, pa se brine da li bi i ono moglo da ostane bez očeve penzije ako se majka preuda.

Kaže da nema drugih primanja, osim ovih 57.000 dinara porodične penzije, ali da je zbog novonastale situacije u problemu, jer ne bi da ostane bez primanja ukoliko zasnuje novu bračnu zajednicu, ne toliko zbog sebe, već zbog deteta koje je pri kraju studija.

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje ističu da u ovom slučaju nema mesta brizi.

“Udovice ili udovci ne gube porodičnu penziju ako sklope novi brak ili zasnuju vanbračnu zajednicu. Isto tako zasnivanje nove zajednice nema nikakvog uticaja na pravo na porodičnu penziju koje su ostvarila njihova deca. Prema Zakonu o PIO, porodičnu penziju nije moguće naslediti. Uslovno rečeno, mogu se naslediti samo starosna ili invalidska penzija. Tačnije, pravo na porodičnu penziju imaju članovi porodice umrlog koji je primao starosnu ili invalidsku penziju, odnosno onoga koji je ispunio uslove za penziju ili ima najmanje pet godina staža. Ukoliko je uzrok smrti povreda na radu ili profesionalna bolest, članovi porodice stiču pravo na penziju bez obzira na dužinu staža osiguranja umrlog”, objasnili su iz penzijskog fonda.

Pravo na porodičnu penziju može ostvariti supružnik i vanbračni partner ukoliko su brak ili vanbračna zajednica trajali najmanje tri godine, ili ako sa preminulim ima zajedničko dete, i to ako ispunjava sledeće uslove – da su deca rođena u braku ili van braka ili usvojena, pastorčad koju je osiguranik, odnosno korisnik prava izdržavao.

Pravo imaju i unučad, braća i sestre i druga deca bez roditelja odnosno deca koja imaju jednog ili oba roditelja koji su potpuno nesposobni za rad, a koju je osiguranik, takođe izdržavao.

Svi oni stiču pravo na porodičnu penziju i ona im pripada do 15. godine života, bez obzira na to da li se školuju, odnosno do 20 godina ako pohađaju srednju školu. Do 26 godine pravo na ovu penziju imaju deca koja su na studijama. Novac pripada i deci dok traje nesposobnost za samostalan život i rad, nastala do 15. godine života.

Detetu kome je školovanje prekinuto zbog bolesti porodična penzija pripada i za vreme bolesti, kao i iznad godina života propisanih u slučaju školovanja, ali najviše za onoliko vremena koliko je zbog bolesti izgubilo od školovanja. Detetu kome je školovanje prekinuto zbog služenja vojnog roka, porodična penzija pripada i za vreme služenja vojnog roka, a najduže do navršene 27. godine života.

Invalidno dete stiče pravo na porodičnu penziju i posle prestanka zaposlenja, odnosno obavljanja samostalne delatnosti.

Izvor: kurir.rs