U trci za nacionalnu penziju mnogi glumci i jedna pevačica – Dobiće je samo njih 20: Otkriveno i koji iznos je u igri

|

Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi poznato kao “nacionalna penzija” opet će biti dodeljeno najzaslužnijim imenima domaće kulture i umetnost. Na listi predloga su se našli i Vida Ognjenović, Dragan Velikić, Svetozar Cvetković, Gorica Popović i Zorica Bruclik, pišu Novosti.

Predlozi su stigli do komisije, a uskoro se očekuje i odluka. Ovaj treći konkurs, nakon osam godina pauze, kada priznanje nije dodeljivano, raspisan je 26. decembra prošle godine. Reprezentativna udruženja iz 22 oblasti stvaralaštva i pregalaštva u kulturi, dobili su zadatak da među mnoštvom zaslužnih penzionera iz svojih oblasti (predlaže ih članstvo) komisiji dostave samo tri obrazložena predloga.

Kandidature prate kratka biografija, ocena vrednosti doprinosa u svakoj oblasti, kao lista nagrada i priznanja. Sve to uskoro stiže na članovima komisije, u kojoj su upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić, direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić, direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković, direktorka Muzeja na otvorenom “Staro selo” Sirogojno Svetlana Ćaldović Šijaković, operski pevač Nikola Kitanovski i glumica Vjera Mujović.

Zajedničke predloge i ove godine imaju Savez estradnih muzičkih umetnika Srbije i Udruženje scenskih umetnika Srbije. Muzičari umetnici kandidovali su harmonikaša Branimira Đokića i pevačicu Zoricu Brunclik, a USUS je odlučio da njihov favorit bude novinar i pesnik Dragan Babić.

Dramski umetnici ne vole da unapred otkrivaju karte. Ipak, nezvanično smo saznali da je ove godine Udruženje dramskih umetnika Srbije istaklo – rediteljku Vidu Ognjenović i glumce Radmilu Živković i Svetozara Cvetkovića. Udruženje Filmskih umetnika Srbije je spisak kandidata pravno i predavao sa udruženjem filmskih glumaca, te se na njemu uz dve filmske glumice – Ljiljanu Blagojević i Goricu Popović, kao treći predloženi našao poznati montažer i reditelj dokumentarnog filma Branislav Milošević.

Nacionalna penzija dodeljuje se na već postojeću penziju koju je umetnik ostvario. Dodeljuje se u visini jedne prosečne zarade bez poreza i doprinosa u Srbiji za mesec jul prethodne godine. Nacionalna penzija dodeljena 2023. godine, prema tom proseku, iznosi 73.114 dinara.

Nacionalne penzije počele su da se dodeljuju 2006. godine, na predlog tadašnjeg ministra kulture Vojislava Brajovića. Broj kandidata koji su tada mogli da budu predloženi nije bio ograničen.

Dodela je obustavljena 2013. godine, u vreme kada je na čelu Ministarstva kulture bio Ivan Tasovac i penzije nisu dodeljivane osam godina.

Opet su aktivirane 2021. na predlog ministarke kulture Maje Gojković, ali sa izmenom – Vlada Srbije donela je akt da priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi i kulturi nacionalnih manjina može da dobije samo 20 umetnika godišnje.

Izvor: novosti.rs