U ovom gradu izdaju i grobna mesta, ali ne za sahrane: Cena je 139 evra godišnje, sve se rasproda unapred

|

U glavnom gradu Austrije groblja su postala više od samo mesta za sahranjivanje. Gradske vlasti uputile su poziv za baštovanstvo na grobljima u cilju iskorišćavanja dragocenih zelenih površina i kako bi se doprinelo biodiverzitetu i gradskoj klimi. Gradski čelnici u Beču kažu, groblja su nezamenljiva kao zelene površine i prostori za šetnju i relaksaciju.

Osobe koje imaju grobno mesto na jednom od 46 bečkih gradskih grobalja uskoro će moći da gaje i beru svoje sopstveno organsko povrće.
Zajedničkom saradnjom sa firmom „Ackerhelden“ građanima je omogućeno bavljenje urbanim baštovanstvom na Bečkom centralnom groblju i na groblju „Südwest“ u opštini Majdling. Parcele za baštovanstvo su na praznim većim površinama gde nisu bila grobna mesta.

Bašte veličine 24 kvadratna metra spremne su za zakup zajedno sa osam organskih kultura povrća, a dobiće i pomoć u održavanju bašte u vidu baštenskog alata. Tako su bašte na grobljima pogodne i za početnike u baštovanstvu. Za već postojeće klijente Bečkih grobalja sve usluge su uključene u cenu koja iznosi 139 evra godišnje.

Kako saopštavaju iz Kancelarije Grada Beča u Beogradu urbano baštovanstvo u tom gradu postaje sve popularnije. Parcele na susednim lokacijama u opštini Zimering su već rasprodate od jeseni 2022. godine.

Bašte se nude kao usluga onima koji trenutno imaju grobno mesto na jednom od 46 grobalja kojima upravlja gradska firma „Bečka groblja“. Rezervacija prostora je moguća samo putem platforme „Digitalno grobno mesto“ koja je besplatna i sastavni je deo usluge koja ide uz svako grobno mesto.

Digitalna platforma s jedne strane pruža memorijalni prostor, a s druge strane omogućava samostalno upravljanje rokom zakupa grobnog mesta ili podacima klijenata, piše Bizlife.

Izvor: alo.rs