U ovoj državi je hrana i piće skoro pa džabe: Rekorderi po niskim cenama, kilogram krompira ili crnog luka samo 70 dinara

|

Pošto je sezona godišnjih odmora na pragu, pitanje koje često muči turiste iz Srbije koji se uveliko spremaju za put su svakako cene u državama u okruženju. Prema poslednjim podacima od svih država u Evropi najniže cene hrane, pića, odeće, cigareta,troškove prevoza, električne energije, telekomunikacija, kulturnog života i zabave, kao i hotela i restorana ima susedna Severna Makedonija.

Ova država je jedna od najjeftinijih zemalja u Evropi i rekorder je po niskim cenama u mnogim kategorijama, prema podaci nemačkog statističkog zavoda Destatis.

Oni su analizirali cene velikog broja proizvoda i usluga u različitim kategorijama u 40 evropskih zemalja. Makedonija u svim kategorijama ima najniže iznose, a u nekima je i daleko najjeftinija. Cene u Makedoniji su za polovinu niže od onih koje kupci plaćaju u Nemačkoj.

Ako uporedimo iznose koje kupci izdvajaju za hranu i bezalkoholna pića u Makedoniji, oni su čak 62 odsto od prosečnih u Nemačkoj. To ukazuje da su ovi proizvodi najjeftinijim među svih 40 evropskih zemalja.

Situacija je slična i sa cenama hleba, mesa, ribe, jaja, mlečnih proizvoda, ulja i naftnih derivata, a voće i povrće, a naročito krompir najjeftiniji je u Evropi.

Ako uporedimo sa našim marketima i pijacama Makedonci mnogo manje plaćaju skoro sve životne namirnice. Primera radi, krompir i crni luk mogu da se pazare za 70 dinara, banane su oko 130, paradajz košta 110… Oni koji sebi žele da priušte zadovoljstvo i popiju kafu sa mlekom u kafiću, to će platiti oko 150, dok je ručak oko 600 dinara.

Izvor: kurir.rs