U ova tri grada će se prvo pojaviti snežni prekrivač: Meteorolozi nam otkrivaju kada nam dolazi prava zima

|

Naši meteorolozi najavljuju da ni u narednih desetak dana neće biti značajnije promene u vremenu, nego što e sad, dok se u drugoj polovini i pred kraj meseca treba očekivati prvo pravo zahlađenje kao i snežne padavine.

Na planinama se prvo provejavanje pahulja očekuje oko 6. i 8. novembra, dok je u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu moguć prvi snežni pokrivač oko 19., a zatim uz kišu i pred kraj meseca.

POznati meteorolog Đorđe Đurić najavio je za prvu polovinu meseca da prosek maksimalnih temperatura za početak novembra bude od 11 do 15°C, a one su 1. novembra bile više za 10 do 15 stepeni od proseka, osim na severu naše zemlje.

U nedelju bi se nakon zahlađenja, vratile normalne i prosečne vrednosti za ovo doba godine i takve će biti u većinom u toku sledeće sedmice, čak možda malo iznad proseka.

– Iz centralne Evrope i iz Đenovskog zaliva stiže nam uticaj ciklona za vikend, koji će se dalje premeštati preko našeg područja dalje na istok, i tada se očekuje naoblačenje sa kišom i pljuskovima, uz zahlađenje – rekao je Đurić.

U subotu će maksimalna temperatura biti oko 12°C na severozapadu do 20°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 15°C, a u nedelju se očekuje od 11 do 15°C.

– Kako stoje trenutne prognoze, naredne sedmice doći će do stabilizacije vremena, pa će biti suvo i stabilno vreme. Minimalne jutarnje temperature kretaće se uglavnom od 0 do 8°C, uz maglovita jutra, a maksimalne dnevne od 12 do 18°C. Ovako vreme imaće snažan uticaj na zagađenje vazduha – kaže Đurić.

Kako kažu iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) od početka novembra i u narednih desetak dana neće biti temperaturnih iznenađenja. Naime, neće biti toplo kao prvog dana meseca ili krajem oktobra, ali će temperature biti znatno iznad proseka.

– Očekuje se da od 4. do 6. novembra duva košava, a maksimalne temperature početkom sledeće nedelje biće 15-16 stepeni. Neće biti jutarnjih mrazeva, ni snega na planinama, ni u nižim predelima i za sada je sve u granicama stabilnijeg vremena – kaže Slobodan Sovilj iz RHMZ-a.

Meteorolog Marko Čubrilo rekao je da u mesečnoj i prvoj dugoročnoj prognozi za zimu, neće biti jačeg zahlađenja do prve polovine novembra, dok se posle 15. novembra situacija menja, te postoji mogućnost za češća zahlađenja uz jesenje kiše, a u visokim planinskim predelima će biti i snega.

Kako je o proračunao, verovatnoća za prvo i znatno jače zahlađenje je posle 23. novembra, koje bi osim na planinama i u nizijama stvorilo formiranje snežnog pokrivača. Tada se očekuje i mraz u nizijama, a najviše padavina očekuju se na jugu i jugozapadu centralne i južne Srbije. Prve znake prave zime, mogao bi da donese kraj meseca.

Izvor: kurir.rs