Svi žele da znaju da li će poskupeti jaja pred Uskrs: Evo kolika će im biti cena, neće vam se baš dopasti

|

U odnosu na prošlu godinu, jaja su poskupela čak 30 odsto, a novog poskupljenja pred Uskrs neće biti, izjavio je danas direktor Zajednice živinara Beograd, Rade Škorić.

“Jaje je bilo u depresiji cena. Imali smo veliki problem zbog prethodnog stanja u celom svetu, zaustavljeno je tržište kada su proizvođači molili vladu da skine sa tržišta zaostalu količinu jaja, međutim tada je počeo problem jer je cena u maloprodaji bila 12 do 13 dinara, dok je kod farmera bila šest”, rekao je Škorić.

On je još dodao da su jaja u Srbiji najjeftinija, i to ne samo u regionu, već možda i u čitavoj Evropi.

“Jaje je najjeftiniji artikal, kad treba da se sa proteinima snabdete za doručak ili večeru, i za taj novac ništa drugo ne možeteda uradite, a da doručkujete ili večerate kvalitetno”, rekao je Škorić.

Kako je Škorić rekao, Srbija ima višak jaja, kvalitetnu proizvodnju i dobru genetiku, kao i dobre proizvođače i velike farme, pa ne uvozi jaja, jer su najjeftinija u regionu.

“Za proizvođače Uskrs više nije ono što je nekada bio, danas niko ne farba 100 jaja, to je simbolično obeležavanje, 10 do 20 jaja”, rekao je Škorić i jos dodao da prodaju jaja diktira trgovina svojim akcijama “gde ćete moći da kupite jaje za dinar ako nešto drugo kupite”.

On je rekao da će pred praznik cene rasti možda dinar ili dva, ali ne više od toga.

Izvor: kurir.rs