Sve o poskupljenju struje: MMF traži 3 nova povećanja, Vlada najavila dva – Oglasila se ministarka Đedović

|

Naredne godine čekaju nas dva poskupljenja struje i to je zvanična informacija koju je Vlada Srbije najavila u dogovoru sa MMF. Ocena je i da bi Srbija sa novim, faznim dizanjem računa, imala daleko manje poskupljenje od Evrope.

“Dogovor sa MMF je da idemo sa još dva povećanja cene struje, a ne tri tokom naredne godine. Kada govorite o povećanju, opet je to daleko niže od onog što imate i kod povećanja struje i gasa u Evropi. Daleko je ispod, i ono je ukalkulisano u prosečan rast inflacije”, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

MMF od Srbije traži da cenu struje, pored najavljenog poskupljenja od januara 2023. podigne još tri puta – 1. maja i 1. novembra naredne godine, kao i 1. maja 2024. I to proizilazi iz dokumenta koji je objavio MMF.

Najavljena poskupljenja deo su i Memoranduma o ekonomskim i finansijskim politikama. U tom dokumentu nalazi se ekonomski plan Srbije za 2023. i 2024. U Memorandumu stoji da je postepeno povećanje cena gasa i struje neophodno, a kao prvi korak navodi se poskupljenje struje od bar 8 odsto. dok će se dalja povećanja revidirati polovinom sledeće godine.

“Nakon povećanja u septembru 2022. od oko 9 odsto uključujući povećanje naknade za obnovljive izvore energije, procenjuje se da je potrebno dodatno kombinovano prilagođavanje tarifa za oko 15 odsto. Ovo će se postići daljim povećanjem od 8 procenata koje će biti na snazi od početka 2023. i za 8 procenata od maja 2023. Naknadna povećanja će biti uvedena kako bi se održao povrat troškova”, piše u Memorandumu.

O najavljenim poskupljenjima oglasila se i ministarka energetike, Dubravka Đedović i navela da je podrška MMF dragocena, ali da će se o procentima poskupljenja tek vagati.

“Koliko će biti neophodno da cena struje bude na nivou da preduzeća budu održiva, tu je i gas u istom tom paketu priče, zavisi od puno faktora. Ako uspemo da uštedimo u ovim javnim preduzećima po drugim osnovama, nećemo morati da toliko povećamo cenu struje i gasa”, objasnila je ministarka Đedović.

Izvor: blic.rs