Struju plaćam 600 a stan 1.500 evra: Nišlija Dragan stavio troškove na papir i otkrio kako se živi u Norveškoj

|

Nišlija koji se u Norveškoj odlično snašao kaže da život ni tamo nije nimalo lak, struja je neverovatno poskupela, a sledile su je i cene goriva i hrane.

Dragan (60) rođen je u Nišu gde je do 2007. godine radio u zdravstvenoj industriji i bio uspešan privrednik. Sa svojih 46 godina odlučio se, kako sam kaže, na sulud potez i sa svojom porodicom otišao u Norvešku. Sa Draganom je otišlo još jedanaest drugih porodica iz Niša koji su danas svi uspešni, a što se zadovoljstva tiče, relativno je ko je koliko zadovoljan.

“Ima onih koji su otišli po novac, to su klasični gastarbajteri, ali moj smisao jeste da čovek živi i da proživi, ne samo da zaradi. Moj motiv je bio da u Norveškoj, kao i u Srbiji, proživim život ali da imam i dovoljno da trošim“, priča Dragan za i kaže da njegov recept za sreću glasi: Zarađuj norveške pare, ali troši ih u Španiji, Grčkoj ili Srbiji. Najslađe je u Srbiji.

Dragan živi u Oslu gde je odškolovao decu i radio u zdravstvu kao medicinski tehničar zadužen za kućnu negu jer “Norvežani žive kao kornjače po 200 godina“. Sada planira da vozi kamion po Norveškoj i da za koju godinu stekne penziju koju može da troši gde god želi.

“Moj put i moja odluka je da se vratim u svoju zemlju. U Srbiju dolazim nekoliko puta godišnje, ali računam da radim još koju godinu i vratim se za stalno”, priča Dragan i ističe da je Norveška od maja do septembra nalepša zemlja na svetu, ali da bi ostatak godine rado provodio širom njegove Srbije.

“Najgore je sivilo i klimatski uslovi koji krenu da uzimaju svoj danak posle određenog broja godina. Snega bude po sedam meseci, ali najstrašnije je sivilo. Prošle godine nakon Božića 45 dana nije bilo sunca.

Što se tiče troškova života, Dragan kaže da se poslednjih godina dosta toga promenilo.

“Plata je ostala na nivou od pre deset godina, dok su cene znatno skočile. Srednji stalež mahom ima platu između 3.000 i 4.000 evra i za čoveka koji sa takvim uslovima živi sam, nisam siguran da živi norvešku bajku. Hrana je poskupela više od 100 odsto. Kada se vratim iz Srbije i odem u prodavnicu u kojoj inače kupujem uvek se iznenadim. Sve je znatno skuplje, a dobar primer je dizel gorivo koje je 2007. kada sam došao koštalo 9 kruna, sada je dizel 22,23 krune. Beli hleb koji mi Srbi najviše volimo, kod njih tzv. socijalni hleb na današnji dan košta 105 dinara, ali hleb bez aditiva se kreće od 350 do 500 dinara. Junetina ne može da se kupi ispod 25 evra za kilogram, a o voću i povrću ni da ne govorim. Kilogram jabuka nema ispod 400 dinara, upakovani krastavac ispod 280-300 dinara po komadu, a kilogram paradajza je između 270 i 400 dinara u zavisnosti od klase“, priča Dragan.

Dragan kaže da mesečni zakup stana od 80 kvadrata ne može da se nađe ispod 1.500 evra, kao i da je mala razlika između centra i rubnih delova Osla, eventualno je 200 evra razlika u ceni.

“Cene stanovanja su svakog sekunda sve višem, a struja je skočila 10 puta. Moja ćerka je plaćala struju 130-140 evra mesečno, a sada joj je došao račun od 600 evra za mesec dana. To su nenormalne cene. Kod nas je tržište struje otvoreno, svako ko ima pravo da pravi struju, ima pravo i da je prodaje. Preko 30 firmi se bave isporukom električne energije, a prisutne su i brojne marketinške prevare kako bi privukli što veći broj korisnika“, priča Dragan.

Izvor: kurir.rs