Struja od danas zvanično skuplja: Za domaćinstva i male kupce za 6,5 odsto, ovo je sada prosečna cena kilovat-sata

|

Od danas je cena struje za domaćinstava i male kupce viša za 6,5 odsto. Poskupljenje struje je 2. jula odobrio je Savet Agencije za Agencija za energetiku, na zahtev Javnog preduzeća EPS Beograd.

Prosečna cena kilovat sata od sada je veća za 8,144 dinara.

“Razlika u računu za struju jednog prosečnog domaćinstva će nakon poskupljenja električne energije i naknade za obnovljive izvore energije biti oko 320 dinara”, rekla je nakon najave poskupljenja ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i napomenula da će struja u Srbiji i dalje biti najniža u Evropi.

Ona je navela rekla da na računima nema nikakvih skrivenih troškova, kao i da su novim zakonom ukinute “fid in tarife”.

“Nema skrivenih troškova, sve stoji na računu imate tačno koliko ste potrošili kolika je naknada za OIE. Mi smo novih zakonom ukinuli ‘fid in tarife’ upravo zbog toga da otvorimo tržiste OIE i da sada počnemo da gradimo. U jednom trenutku kada je trebalo podržati OIE država je donela fid in tarife i iz tog razloga postoje određene naknade za OIE. Kako god to sve saberete ja vam kažem da mi i dalje imamo najnižu cenu električne energije u Evropi”, rekla je Mihajlović.

Vlada Srbije preporučila je Elektroprivredi Srbije (EPS) da se struja privredi od 1. septembra do kraja godine umesto po 75 evra prodaje po ceni od 95 evra po megavat-satu bez PDV-a.

Vlada je prvi put u novembru ograničila cenu struje za privredu, a potom je krajem decembra donela odluku da je produži do 30. juna, a potom i do 31. avgusta.

Izvor: euronews.rs