Stručnjak objasnio šta se dešava na tržištu sa mlekom: U jedno dve, tri nedelje treba da se stabilizuje situacija

|

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu proizvoda PKS istakao je da će se kroz dve, tri nedelje stabilizovati stvar sa nestašicom mleka na rafovima u marketima.

– Pre samo godinu dana smo imali veću proizvodnju i veće zalihe. Nešto se desilo na tržištu što je izazvalo nestašicu mleka. Ako je smanjena proizvodnja u farmama, onda je i ulaz mleka u mlekare manje. Disbalans nije nov, moraju da se ispoštuju svi trgovinski ugovori, sada je povećana potražnja mleka, a nema dovoljne proizvodnje da to pokrije – kaže Nenad Budimović.

On je istakao da je rešenje u sistemskim merama koje su veoma spore i zahtevne.

– Ništa ne vredi da dajemo farmerima novac u džakovima. Bitno je da farmeri sa mlekarama imaju čvrste ugovore sa mlekarama u isporuci i saranji. Premije koje država daje stočarima treba da daje na vreme. Mi imao tendenciju pada grla, imamo 700.000 litara mleka dnevno, ali i to je dovoljno da pokrije naše potrebe. Po zvaničnim podacima imamo oko 400.000 muznih krava, ali to je dosta manje na terenu – ističe sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu proizvoda PKS.

Budimović je dodao da nema mesta panici i da će se situacija na tržištu stabilizovati.

– Nema razloga za paniku, takva vrsta proizvodnje ne može da se ugasi u trenutku. Treba samo naštelovati sve parametre i u jedno dve, tri nedelje treba da se stabilizuje situacija – kaže Nenad.

Izvor: kurir.rs