Strašna oluja pogodila Srbiju: Pljuskovi i obilne kiše u gradovima širom zemlje, grad veličine oraha (VIDEO)

|

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je danas upozorenje na obilne padavine u narednim satima, kao i upozorenje na nestabilno vreme do kraja maja meseca.

Iz RHMZ upozoravaju da će na jugu Bačke, u Sremu i Banatu, kao i u pojedinim delovima Beograda biti lokalna pojava kiše, pljuskova i grmljavine, a kako se navodi na njihovom sajtu,sever Vojvodine ostaće suv do kraja dana.

– U toku dana moguće je promenljivo oblačno vreme, u većem delu Srbije sa lokalnom pojavom kiše i pljuskova sa grmljavinom, dok je na severu Vojvodine suvo – stoji u objavi na sajtu RHMZ.

Međutim, nevreme je uveliko krenulo u našoj zemlji. Olujni vetar koji je praćen velikom količinom padavima, kao i grad, pokosili su pojedine delove naše zemlje.

Mnogi putevi su proplavljeni, što je izazvalo kolaps u saobraćaju.

U ovom trenutku snažna grmljavinska oluja nadvila se nad Paraćinom i okolinu, piše meteorolog Đorđe Đurić.

Snažan grmljavinski sistem približio se gradu Kruševcu i u narednim minutima doneće veoma obilne kišu i pljuskove, lokalno i grad.

U narednih sat vremena će na udaru grmljavinskih oluja biti Čačak, Požega i Kraljevo.

Čačak je jedan od gradova koji je bio pogođen jakim nevremenom.

Jako olujno nevreme koje je praćeno grmljavinom i sitnim, mestimičnim gradom tokom popodneva pogodilo je i sela u okolini Čačka.

Zbog loših vremenskih uslova, protivgradni strelci su od jutarnjih sati na svojim stanicama i zahvaljujući njihovoj blagovremenoj reakciji, izbegnuta je ogromna materijalna šteta u poljoprivredi.

– U pripravnosti smo već nekoliko sati, pucalo se sa svih protivgradnih stanica u okolini Čačka. Ispalio sam četiri rakete, a ispaljivalo se iz sela Rošci, sa obe stanice u Miokovcima, Riđagama, Gornje Gorevnice. Uspeli smo da razbijemo dva ogromna oblaka i samo je na nekim mestima pao sitan grad, koji nije izazvao veliku štetu – rekao je protivgradni strelac Dragan Milovanović iz Prijevora.

Jedan gradonosni oblak je nad čačanska sela stigao iz pravca Valjeva i Kosjerića, a drugi iz pravca Gojne Gore. Prema najavama meteorologa i sutrašnji dan će veći deo dana protivgradni strelci provesti u pripravnosti.

– Sutra će se isto pucati sa stanica, jer su najavljene padavine. Za ovo doba godine grad nije neobična pojava, zato smo mi tu da spasimo ljude, useve i objekte koliko je u našoj moći. Nekad sate provodimo na stanici, jer od trenutka kad dobijemo komandu moramo brzo da reagujemo. Ovo nije težak, već odgovoran posao, zato ga mahom i obavljaju stariji ljudi koji vreme mahom provode kod kuće, jer morate biti u blizini stanice – rekao je Dragan.

U Srbiji je protivgradna sezona počela 15. aprila i potrajaće sve do 15. oktobra.

Zbog veoma obilnih padavina i kiše koja se pogodila teritoriju grada Čačka, stvorene su i bujice, koje su preplavile magistralni put ka Požezi, u mestu Medjuvršje. Zbog velike količine vode saobraćaj je na kolovozu bio dosta usporen.

Video snimak pogledajte OVDE.

Izvor: kurir.rs