Stižu još 100.000 vaučera za odmor: Predsednik Vučić na otvaranju Sajma turizma – Prihodi premašili dve milijarde evra

|

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas na svečanom otvaranju 44. Međunarodnog sajma turizma na Beogradskom sajmu, pod sloganom “Kad je odmor nije teško”, te je rekao da će sve koji dođu u Srbiju dočekati dobrodošlica, i da su poslednjih godina napravljeni veliki pomaci, a prihod od turizma prošle godine porastao na 2,5 milijarde evra.

On je u prisustvu ambasadorke Kine Čen Bo, ministra finansija Siniše Malog i Aleksandra Šapića, gradonačelnika Beograda, obišao neke od štandova na sajmu.

Prvi štand koji je posetio bio je štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a predsednik je na tom štandu dobio i poklon, ručni rad žena sa Kosova i Metohije.

On je takođe obišao i štand Eparhije Budimljansko-nikšićke, gde je isto tako dobio poklon.

– Najmanje znamo o pećinama, obilazili smo svi Resavsku, ali druge nismo – izjavio je Vučić na štandu, gde su predstavljene pećine u Srbiji.

On je u obilasku dobio još mekoliko poklona, pa je zamolio i da se ambasadorki Čen Bo objasni kako se pravi čuvena pirotska peglana kobasica, a zatim je došao i do štanda Kine.

– Čak i Hram Svetog Save nismo lepo predstavili ljudima. Imo mnogo crkava i manastira, ali i veličanstvene džamije. Probajte da ponudimo što više verskih objekata, da na tome stavimo dodatan aspekt – izjavio je Vučić.

On je pogledao i prezentacije dva kineksa grada, Pekinga i Ningboa, gde mu je predstavljen vrlo vredan kineski porcelan.

– Sve što sam rekao u Skupštini ostaje, mnogo teškog vremena je pred nama, ali Srbija će se držati onim što sam govorio u Skupštini ma šta da bude. Lično sam radio to u razgovoru i sa KFOROM i sa Lajčakom, u pisanoj formi od Srpske liste do Kancelarije za KiM smo to slali. Sedeo sam pored ukrajinskog premijera, to je nama prijateljska zemlja, nemamo ništa protiv Ukrajine, solidarišemo sa narodom Ukrajine. Razgovarao sam sa Kulebom u Njujorku, sa ambasadorom, obišao sam ukrajinske izbeglice u Vranju, poslao pomoć, ne vidim šta je problem u ponašanju Srbije osim toga što mi ne pokazujemo neprijateljstvo Ruskoj federaciji. Srbija se zalaže za mir tako će uvek da bude. Sutra je za nas veliki dan, otvaranje fabrike Kontineta. – rekao je predsednik na kraju obilaska.

On je još dodao da smo u poslednjih nekoliko godina napravili dosta velike pomake i da imamo velike prihode od turizma.

– More nemaju ni zemlje koje su uspešnije od zemalja koje imaju more. Za nas je ovo velika manifestacija i želim dobrodošlicu svima, ugostićemo preko 30 država, imaćemo preko 35o izlagača. Posebna čast predstavlja da nam je partner Narodna Republika Kina. Zahvalni smo na tome što učestvujemo u inicijativi, što se otvoreno zalažete za mir i jasno to izgovarate. Za nas je važno što imamo prijateljstvo od poverenja, Kina nam je iskreni prijatelj. Nigde ni u jednoj drugoj zemlji u Evropi neće bi srdačno dočekani kao ovde, građani Kine dobrodošli u Srbiju.

Srbija je na prvom mestu u Evropi po porastu broja noćenja, pa je predsednik rekao da je trgovinska razmena sa NR Kinom povećana drastično.

– Ljudi moraju da znaju da su tri od četiri kompanije koje su najveći izvoznici iz Srbije zapravo kineske kompanije – izjavio je Vučić.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo se zahvalila na značajnoj saradnji Srbije i Kine i poseban značaj večeras ima prisustvo sajmu predsednika Vučića, koji produbljuje saradnju ovih dveju zemalja.

– Verujem da će povećanje broja srpskih i kineskih turista pomoći ekonomski razvoj ovih zemalja. Iako su Srbija i Kina geografski udaljene zemlje, naše je da uzmemo pasoš i odemo – rekla je Čen Bo.

Izvor: kurir.rs