Stiže veliko zahlađenje i minus na termometru: Meteorolozi otkrili kada će se Srbija zabeleti

|

Do pogoršanja u vremenskim prilika, kao i zahlađenja sa mogućim padavinama, moguće je da se dese oko 19. januara. Osim na planinama, sneg je trenutno moguć i u nizijama regiona. Evo kakvo nas vreme čeka naredne nedelje u najnovijoj prognozi koju su objavili meteorolozi.

Nakon sunčanog dana, u toku popodneva kao i večeri treba očekivati prolazno naoblačenje, a ponegde su moguće slabije padavine. Snežna granica moguća je na oko 80 metara nadmorske visine. Sutra će u toku pre podneva, još na jugu i jugoistoku našeg regiona, biti oblačno sa slabim padavinama. Duvaće slab do umeren vetar, severozapadni. Maksimalna temperatura koja sutra može da se očekuje jeste od +3 na jugoistoku do oko +8 na zapadu regiona, objavio je meteorolog Marko Čubrilo.

– U nedelju se očekuje suvo vreme, uz moguću jutarnju maglu ponegde, dok će tokom dana biti pretežno sunčano i relativno toplo uz slab južni vetar, sa maksimalnim dnevnim temperaturama od +6 do +13 stepeni Celzijusa. Od nedelje se očekuje premeštanje serije frontalnih poremećaja koji će preko Alpa stizati i do nas. Do srede će biti veoma promenljivo vreme, uz česte padavine – rekao je meteorolog.

U ponedeljak će u većem delu regiona biti relativno toplo vreme i kiša. Nad većim delom regiona južni vetar biće u pojačanju, a duž Jadrana jugo u jačanju, objavljeno je u prognozi.

– Do četvrtka se očekuje promenljivo oblačno i relativno toplo vreme, uz povremenu pojavu kiše, dok je sneg moguć preko 1100mnv. Duvaće južni i jugozapadni vetar, duž Jadrana jugo, a u košavskom području topla košava. U sredu se očekuje početak jačeg pogoršanja vremena – prognozira Marko Čubrilo.

Najpre će u sredu biti dosta toplo, ponegde moguća temperatura i oko +15 stepeni Celzijusa, ali uz čestu pojavu kiše i vrlo jak južni vetar, dok bi se sa pomeranjem centra ciklona na istok osetio upad osetno hladnijeg vazduha, pa bi se veće zahlađenje prvo manifestovalo na severne i zapadne predele regiona, a u narednim danima i njegov ostali deo, rekao je Čubrilo.

– Modeli za sada imaju sinoptiku koja bi nam donela mnofo padavina uz konkretnije pravo zahlađenje, pa u ovom momentu osim na planinama uslovi za sneg mogućo+i su i u nizijama, i to posebno nad zapadnim, severnim i središnjim delovima regiona. Operativni proračuni su dosta bogati snežnim padavinama u ovom delu regiona – objašnjava Čubrilo.

Ipak, najbolje je sačekati barem početak sledeće nedelje kada će se znati dosta pouzdanije položaj i putanja tog ciklona, jer će od vrlo sitnih detalja zavisiti snaga zahlađenja, a samim tim i količina snega. Velika je verovatnoća da će posle 19. januara i veći deo nizija regiona konačno biti pod snegom. Nakon srede koja je pred nama, maksimalne temperature bile bi od -1 ponegde na severozapodu, pa do oko +8 na jugoistoku regiona, stoji u objavi prognoze.

– Od nedelje nas svakako čeka veoma dinamičan period, a nakon 19.01. i nizije bi mogle biti pod snegom, rekao je meteorolog Čubrilo.

Izvor: kurir.rs