Stefani se vratila u Srbiju iz Malmea pa otkrila lošu stranu života u Švedskoj: “Deca s razlogom posle 8 ne izlaze nigde”

|

Stefani Nešković je naša TikTokerka koja svojim klipovima ruši idiličnu sliku koju imamo o životu u skandinavskim zemljama. Ona je živela u Švedskoj više od deset godina ali sada je ovde i studira švedski na Filološkom fakultetu.

Iz njenih priča pratioci mogu saznati da su Šveđani vrlo organizovani i da im je svaki dan isplaniran u minut, a ovako izgleda prosečan dan jednog đaka.

“Ustaneš ujutru. Spremiš se za školu i ideš na bus. Stigneš u školu. Pomoliš se bogu da ti neko nešto ne ukrade. Pomoliš se bogu da te neko ne uvredi. Pomoliš se da se klanovi međusobno ne tuku. U školi si do četiri, pet popodne. Hvataš bus i dolaziš kući. Čekaš roditelje da se vrate sa posla da biste zajedno ručali. Posle ručka odeš u svoju sobu”, priča Stefani.

Ona napominje da nema spontanosti kao kod Srba i da se sve mora znati mesec dana unapred.

“Eventualno ćeš otići na kafu ako si se mesec dana unapred dogovorio sa Erikom u tačno 7.15 do 8.15 da ćete biti na kafi. Ako se niste dogovorili – nećete izaći. A pošto ti nisi isplanirao kafu mesec dana unapred blejaćeš u sobi. Onda ćeš da upališ TV i da gledaš rijaliti ili neku drugu emisiju. Legneš da spavaš jer sutra ideš u školu. Jednom nedeljno uradiš domaći iz jednog predmeta. Ne moraš previše da učiš, imate samo jedan kontrolni nedeljno”, otkriva Stefani.

Ova popularna TikTokerka u svojim klipovima dotakla se i kulturoloških razlika sa kojima se susrela kao i neke navike u ponašanju koje se mnogo razlikuju od naših. Jedna od tih navika je da vas Šveđani neće ponuditi da jedete sa njima ako ste se zadesili kod njih u gostima.

Ako ste Švedsku smatrali za najbezbedniju zemlju, nakon Stefanine priče razmislićete ponovo.

“Naravno, nije u svim delovima Švedske isto. Na severu uopšte nema toga, dok na jugu i centralnom delu ima. Rođena sam i živela u Malmeu i taj grad se danas pretvorio u nešto što nije normalno. Kada sam bila mala to nije bilo na današnjem nivou. Deca s razlogom posle osam ne izlaze nigde. Znam priče mojih drugara gde vam dođu ispred kuće, pr3biju vas i opljačkaju”, kaže Stefani u jednom od svojih klipova.

Izvor: nova.rs