Staro srpsko verovanje za noć uoči Aranđelovdana: Večeras se nebo otvara za želje i molitve, dovoljno je da uradite jedno

|

Svakog 21. novembra Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Svetog arhangela Mihaila. U narodu je praznik poznat još kao Aranđelovdan i slavi ga pola Srbije.

Aranđelovdan je simbol borbe protiv zla i slavi zapovednika nebeske vojske koji se pominje u Starom zavetu. Hrišćanstvo Svetog arhangela Mihaila smatra zaštitnikom Saborne crkve i prvim od sedam arhanđela, koji je pobedio Satanu.

On se uvek na ikonama predstavlja u oklopu i s podignutim kopljem ili mačem, kako preti zmji ili kakvom drugom demonu, a veruje se i da je čuvar pravoslavlja i borac protiv jeresi.

Praznik sa sobom nosi i mnogo narodnih običaja i verovanja, koji su se održali dugo na našim prostorima među pravoslavnim vernicima.

Najvažniji je odlazak u crkvu i paljenje sveće, kao i molitva za ispunjenje najdublje i najvažnije želje u životu, pri čemu se otvaraju duša i srce i obavezno na kraju molitve zahvaljuje Svecu i Gospodu.

Takođe, treba izbegavati sve moguće neprijatne susrete ili mesta na kojima može doći do svađe ili neprijatne situacije. Na ovaj praznik izbegavaju se negativna energija i zlo u ljudima, a važno je i sam vernik širi dobre misli i namere. Najstrože je zabranjeno da se teraju nemoćni i ubogi jer Sveti Mihalo to strogo kažnjava.

U noći pred Aranđelovdan, veruje se da se za spas duše i zdravlje treba pomoliti na sledeći način:

Gospode Bože, veliki Caru Bespočetni, pošalji, Gospode, Arhangela Tvog Mihaila na pomoć slugama Tvojim (imena), izbavi nas od neprijatelja naših, vidivih i nevidivih.

O Gospodnji Veliki Arhangele Mihailo, izlij mir i blagostinje na rabe Tvoje (imena). O Gospodnji Veliki Arhangele Mihailo, što demone uništavaš, zapreti svim neprijateljima našim koji se bore protiv nas, učini ih kao ovce i uništi ih kao prah pred licem vetra.

O Gospodnji Veliki Arhangele Mihailo, šestokrilni Prvi Knjaže i Vojvodo Nebeskih Sila, Heruvima i Serafima i Svih Svetih! O Predivni Arhangele Mihailo, čuvaru neizrečenih Tajni Božijih, budi nam Veliki pomoćnik u svemu: u uvredama, u žalostima, u tuzi, u pustinjama i na raspućima, na rekama i na morima tiho pristanište.

Izbavi nas, Veliki Arhangele Mihailo, od svih laži đavolskih, uvek usliši nas grešne sluge Tvoje (imena), moleći Tebe i prizivajući ime Tvoje Sveto, pohitaj u pomoć i usliši molitvu našu.

O, Veliki Arhangele Mihailo! Pobedi sve protivnike naše Silom Časnog Životvornog Krsta Gospodnjeg, Molitvama Presvete Vladičice Bogorodice i Svetih Apostola, i Svetitelja Nikolaja Čudotvorca, Svetog Proroka Božijeg Ilije, Svetog Andrije jurodivog, Svetih Velikomučenika Nikite i Evstatija, i Svetih Svetitelja, Prepodobnih, Mučenika i Svih Svetih i svih Nebeskih Sila. Amin.

O, Veliki Arhangele Mihailo, pomozi nama grešnim slugama Tvojim (imena), izbavi nas od zemljotresa, potopa, ognja, mača, od iznenadne smrti i od svakoga zla i od svakakvog vraga lažljivog, kojeg bura nanosi i od lukavog izbavi nas, Veliki Mihaile Arhangele Gospodnji, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Izvor: espreso.co.rs