Srpski studenti o životu u Rusiji: “Hladni su i sebični, voze skupa kola” – Dobro se živi u velikim gradovima, ostalo puka sirotinja

|

Beograđanin Mihajlo Adamović i Zrenjaninka Jelena Rašeta jedni su od mnogih koji studiraju u Rusiji. Mihajlo je završio ekologiju u Srbiji, a zatim otišao u Moskvu. Tamo je završio master, a sada je na drugoj godini doktorskih studija. Po upisu doktorskih studija, počeo je da radi kao asistent na istom univerzitetu.

“Asistentska plata je manja nego za istu poziciju u Srbiji. Plate u obrazovanju su ovde generalno niske, dok su u drugim delatnostima bolje, zavisi od posla i pozicije”, rekao je Adamović.

“Životni standard je sličan kao u Srbiji. Živi se u velikim gradovima poput Moskve i Peterburga, a ostatak je sirotinja. Neki delovi su kao 30 godina unazad u odnosu na Zapad. Sa druge strane, ovde se voze automobili od 20.000 evra i koriste se “epl” računari i “ajfon” telefoni”, kaže Jelena.

Jelena i Mihajlo u intervjuu za Serbiaindeed govorili su i o tome da su Rusi hladni, često beživotni, “smoreni”.

“Mislim da Rusi umeju da budu hladni i sebični. Na primer, ako im pomognete nešto, ne očekujte pomoć kada vama bude potrebna. Naravno, ima i divnih ljudi kao što je na primer moja mentorka koja mi je nesebično pomagala”, kaže Mihajlo.

Jelena kaže da su Rusi nepristupačni u početku, ali da se vremenom otvore i da je moguće izgraditi prijateljski odnos.

“Kada vas upoznaju, vrlo su srdačni. Ipak, istina je da su nekako tihi, bez energije i to je razlika u odnosu na nas. Kada sam tek stigla, imala sam utisak da su svi smoreni. Možda je to do klime. Ovde je zimi samo dva – tri sata dan, od pola 11 do pola tri. Kada sam stigla prvi put, prespavala sam prvih pet dana”, priseća se Jelena.

Ona dodaje da mladi ne izlaze kao u Srbiji, nego da se okupljaju i igraju društvene igre. Jelena kaže i da je zanimljivo da veliki broj mladih stupa u brak već sa 20 godina, a razvode se sa 25.

“Ovde ima tri puta više devojaka, nego momaka, pa devojke često ne mogu da nađu partnera. Zanimljivo mi je i to što mladić i devojka izlaze po dva meseca, na primer, i tek nakon toga vas pitaju za dozvolu za poljubac”, ispričala je Jelena.

Izvor: blic.rs