Srbija pod uticajem visinskog ciklona sa istoka Evrope: Dolazi i pesak iz Sahare – u Srbiji jutros izmereno -3 stepena

|

Jutros je u Srbiji najhladnije u Sjenici, gde je jutros u 6 sati izmereno -3 stepena Celzijusa.

Nula stepeni izmereno je u Zaječaru i Dimitrovgradu, a 1 stepen u Vranju, Kuršumliji i na Kopaoniku. Najtoplije je u glavnom gradu, gde je izmereno 8 stepeni Celzijusa.

Osetno toplije vreme nas očekuje od sutra, vreme a sledeće nedelje pod ciklonskom aktivnošću česta kiša, ali i čestice pustinjskog peska iz Sahare, kaže poznati srpski meteorolog Đorđe Đurić.

– Nastavlja se veoma hladno vreme za ovo doba godine, a temperature prethodnih dana odgovaraju vrednostima za kraj oktobra, pa čak i za početak novembra, s obzirom na to da su niže i za 7, 8 stepeni od proseka za ovo doba godine. Srbija je prethodnih dana i pod uticajem visinskog ciklona sa istoka Evrope, pa je vreme bilo veoma promenljivo sa pljuskovitim padavinama, neretko uz grad ili krupu i uz jače grmljavinske oluje – objašnjava Đurić.

Naša zemlja će i danas biti pod uticajem pomenutog visinskog ciklona, pa se sa severa nastavlja strujanje hladne vazdušne mase.

– Ali, za razliku od prethodnih dana, današnji dan proteći će u znaku sunčanijeg vremena, uz dnevni razvoj oblačnosti. Minimalna temperatura spustila se jutros na 3 do 9°C, u Beogradu na 7°C. Još hladnije bilo je na planinama, na Kopaoniku je bilo -2°C, a na Zlatiboru i u Sjenici 2°C. Maksimalna temperatura biće danas od 16 do 20°C, u Beogradu do 18°C – kaže on i dodaje da nas od sutra se očekuje promena sinoptičke situacije:

– Nad našim područjem jačaće termički greben sa Mediterana, pa će početi priliv osetno toplije vazdušne mase, a očekuje se i kratkotrajna stabilizacija vremena. Ipak, u noći između petka i subote i u subotu ujutro u celoj Srbiji biće vedro, pa se očekuje i veliko izračivanje vazduha u atmosferu i biće veoma hladno. Minimalna jutarnja temperatura spustiće se na 0 do 6°C, na planinama ispod 0°C, a slab prizemni mraz očekuje se ponegde i u nižim predelima na 5 centimetara iznad tla.

Treba primeniti adekvatne mere zaštite zbog opasnosti od mraza, jer može doći do oštećenja kod poljoprivrednih i ratarskih kultura. Ipak, tokom dana biće sunčano i osetno toplije. Maksimalna temperatura biće od 20 do 23°C, u Beogradu do 22°C.

– Prema kraju dana očekuje se i postepeno povećanje oblačnosti. U nedelju se nad Srbijom očekuje topla vazdušna masa, koja će jugozapadnim strujanjem u sklopu ciklona sa zapadnog Mediterana stizati do našeg područja, a istovremeno se očekuje i stizanje pustinjskog peska iz Sahare. Biće umereno do pretežno oblačno, posle podne i uveče na severozapadu, zapadu i jugozapadu sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 21 do 25°C, u Beogradu do 24°C. Sledeće sedmice Srbija će biti pod snažnom ciklonskom aktivnošću, jer će sve više jačati i ciklon sa severa Atlantika, koji će se premeštati prema centralnoj Evropi. Srbija će i dalje biti u sistemu jugozapadnog visinskog strujanja, pa se početkom sedmice očekuje relativno toplo, ali očekuju se i čestice peska iz Sahare. Biće umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

– Maksimalna temperatura u ponedeljak od 20 do 25°C, a u utorak se očekuje postepeni pad, pa se sredinom sledeće sedmice očekuje nešto svežije, uz maksimalne vrednosti od 15 do 20°C. Inače, sredinom sedmice centar ciklona nalaziće se nad centralnom Evropom i zahvataće i naše područje, pa će i dalje biti oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a napomenuti pad temperature vazduha biće posledica blizine hladnog fronta. Prosek maksimalne temperature za kraj septembra u Srbiji je od 20 do 24°C, tako da će temperature narednh dana biti uglavnom oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Izvor: telegraf.rs