Srbi veruju da je odbijanje kumstva veliki greh: Sveštenik rešio sve dileme – Šta se dešava ako odbijete ovu ulogu

|

Kum je glavni svedok pred Bogom i ljudima na venčanju. On krštava decu, venčava decu i vezan je za tu porodicu zauvek. Izabrati nekoga za kuma velika je odluka, ali i ogromna odgovornost kada nas neko izabere za ovu bitnu ulogu.

Nažalost, u današnje vreme prva pomisao kada nas neko pita da li hoćemo da budemo kum/kuma, jeste da li imamo dovoljno novca da bi se našli u ovoj ulozi. U našem narodu vekovima postoji izreka “kumstvo se ne odbija”. Prema narodnom verovanju, ukoliko odbijete kumstvo desiće se jedan od ovakvih scenarija:

Jedno od verovanja glasi, da će vas u slučaju da odbijete kumstvo kroz život pratitti nesreća i nikada nećete pronaći svoju srodnu dušu, jer ste odbili da pred Bogom i ljudima svedočite o braku dvoje ljudi. Mnogi veruju da osim nesreće u ljubavi odbijanje kumstva donosi i usamljenost do kraja života i da čovek koji nije prihvatio kumstvo neće pored sebe imati pravog prijatelja.

Budući da u narodu postoje opečna mišljenja o ovoj temi, oglasio se arhimandrit Nikitović i objasnio sve o kumstvu.

“Kum je osoba od poverenja, najčešće najbolji prijatelj. Ako vas za kuma pozove neko ko vam nije blizak, logično je da ćete se dvoumiti. I zato je najbolje biti iskren”, savetuje arhimandrit Nikitović, prenosi Opanak.

Drugo narodno verovanje, jeste da čovek koji odbije da kumuje na krštenju deteta nikada neće imati poroda. Veruje se da neće moći da ima decu i širi sopstvenu porodicu, jer nije spreman da na sebe preuzme jednu veliku duhovnu obavezu.

“Taman posla! To su obična sujeverja koja se krše sa pravoslavljem. Kum treba da bude duhovni vodič svom kumčetu. Da ga vodi kroz život i bude oslonac. A kako to da bude ako ne želi”, pita se Nikitović.

Arhimandrit dodaje da je kumstvo danas mnogo drugačije u odnosu na ono što je bilo ranije. Stara kumstva su bila održavanija i na neki način jača, dok se danas na ovakav čin više posmatra kroz nekakvu materijalnu prizmu.

“Može se lako desiti da čovek kuma bira prema materijalnom stanju, ne bi li tako sebi u bliskoj budućnosti pribavio korist. E, ni to nije utemeljeno u pravoslavlju”, kaže arhimandrit Nikitović.

Izvor: opanak.rs