Srbi napuštaju sve Kosovske institucije: Goran Rakić, nakon sastanka, saopštio odluku

|

U Zvečanu je završen sastanak političkih i institucionalnih predstavnika Srba, koji rade u tzv. kosovskim institucijama, na kome su dogovoreni naredni potezi Srba sa Kosova i Metohije.

Predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji saopštili su da se povlače iz skupštine, vlade i svih prištinskih institucija, kao i da suspenduju učešće u policiji i pravosuđu. Rekao je i to da odluke ostaju na snazi dok Priština ne povuče jednostrane odluke oko registracije tablica i dok ne formira ZSO.

On je rekao da su jedinstveno doneli sledeće zaključke:

– Priština ruši Briselski sporazum, te ih pozivamo da se vrate poštovanju međunarodnog javnog prava. Pod dva, Srbi sa KiM su izloženi teroru i nezakonitim jednostranim aktima Prištine, od nasilnih upada na sever, izgradnje 4 albanske policijske baze na privatnoj imovini, preko etničko motivisanih progona, zabrane prava glasa do pokušaja izazvinja humanitarne katastrofe.

– Pod tri, zbog naše odlučnosti da poštujemo međunarodno pravo i Briselski sporazum, odlučili smo da napustimo sve političke institucije, skupštinu, vladu, sve 4 opštine na severu. Ostaju na snazi dok Priština ne počne da poštuje međunarodno pravo, što znači dok ne formira ZSO, povuče odluku o tablicama – dodao je on.

Rakić je podneo ostavku na mesto ministra u takozvanoj Vladi u Prištini, što je pozdravljeno aplauzom prisutnih.

Igor Simić rekao je da poslanici Srpske liste podnose ostavku na mesta poslanika u tzv. Skupštini Kosova, a Nikola Kabašić je u ime pravosudnih radnika rekao da Srbi napuštaju sve pravosudne institucije.

U ime gradonačelnika obratio se Dragiša Milović, prvi čovek Zvečana, koji je takođe rekao da podnose ostavke, a kKapetan Aleksandar Filipović saopštio je da Srbi napuštaju policiju tzv. Kosova, nakon čega su skinuli uniforme u kojima su prisustvovali sastanku.

Ovo ponašanje takozvanog kosovskog premijera Aljbina Kurtija dostiglo je vrhunac, pa su Srbi koji su saterani u ćošak, doneli ovu odluku.

Kurti je time izazvao uznemirenost kod Srba sa KiM zbog čega je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dve noći zaredom razgovarao satima sa političkim predstavnicima Srba sa Kosmeta.

Povodom najnovijih događaja predsednik Srbije se sastao sa sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo, a nešto kasnije i sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Posle tih razgovora predsednik se sastao sa patrijarhom Porfirijem i Sinodom Srpske Pravoslavne Crkve.

Izvor: kurir.rs