Srbi nagrabusili u Grčkoj: Uzeli im tablice, vozačku i saobraćajnu i naplatili paprenu kaznu – Sve zbog jednog prekršaja

|

Strogi saobraćajni zakoni u Grčkoj koji su na snazi od ove godine mogu izazvati velike neprijatnosti, kako po novčanik, tako i po dokumenta, ali i zagorčati letovanje, u šta se nažalost juče uverila i porodica iz Srbije.

Unutar grupe “Live from Greece”, Ana Nikolić, administratorka ove popularne Fejsbuk grupe posvećene Grčkoj, podelila je objavu u kojoj je opisala problem sa kojim se suočava porodica Srba u Kalitei. Naime, njima je zbog prolaska kroz crveno svetlo napisana novčana kazna od 700 evra, ali su na kraju ostali i bez tablica, saobraćajne i vozačke dozvole.

“Pozdrav, molimo za informaciju. Danas smo u Kalitei prošli kroz crveno svetlo i dobili smo kaznu 700 evra da platimo. Kad smo otišli u stanicu da se javimo skinuli su nam i tablice sa auta. Nakon sto smo platili kaznu i uputili molbu za vraćanje tablica sa dokazima u uplati kao i potvrdom bookinga da nam je danas poslednji dan aranžmana rekli su nam da dođemo sutra u 10 a između redova da slobodno krenemo za Srbiju, jer će nam zahtev biti odbijen. Navodno uz taj roze papir napisan alfabetom možemo da se vratimo istim autom a takođe oduzeta nam je saobraćajna i vozačka dozvola.

Imate li nekog iskustva da li stvarno možemo da putujemo bez papira i tablica? Stvarno smo se izmaltretirali, treba nam pomoć, sa decom smo. Ako imate neku info pišite”, navodi se u objavi.

Prema saobraćajnom zakonu koji je na snazi u Grčkoj, tolerancija na ovaj vid prekršaja je nulta, te pored novca, vozači ostaju i bez tablice i bez dokumenata.

Ukoliko prođete na crveno svetlo, čeka vas kazna od 700 evra, ali ostaćete bez vozačke dozvole i bez tablica na 20 dana. Najveći deo puteva po Grčkoj iako ima dve trake i podseća na autoput, ima ograničenje od 100 kilometara na sat.

Ono što je mnoge iznenadilo, jeste jedna novina koja se odnosi na to da će za pojedine prekršaje zbog promene propisa biti ukinuta novčana kazna, već će umesto nje doći do skidanja tablica i oduzimanja vozačke dozvole na čak 60 dana.

Za ove prekršaje, u Grčkoj ove godine nećete platiti nikakvu kaznu, međutim, ako vas tamošnja policija uhvati, oduzeće vam vozačku dozvolu i registarske tablice na 60 dana.

Ispod same objave u komentarima, veliki broj Srba osudio je čin prolaska kroz crveno svetlo, naročito zbog činjenice da je u automobilu bilo i dece. Kako su rekli, prava je sreća da sem kazne, nije došlo i do saobraćajne nezgode.

Izvor: kurir.rs