Sraman trend “koliko košta tvoj autfit” vlada u školama: Roditelji očajni – Deca koja nose “fejk” izložena podsmehu

|

Početak nove školske godine doneo je staru muku roditeljima. Hodnici i školska dvorišta danas izgledaju kao modne piste poznatih brendova, a podsmehu su izložena deca čije porodice ne mogu da kupe tako skupu garderobu. To je danas i jedan od povoda za vršnjačko, verbalno i psihičko nasilje.

Trend među jutjuberima “koliko košta autfit”, uselio se i u škole. Deca koriste aplikacije za skeniranje QR kodova na garederobi, zagledaju etikete kod vršnjaka kako bi se uverili da li je nešto “orginal ili fejk”.

Roditelji su se našli pod velikim pritiskom – kako deci da obezbede da se “ne razlikuju od svojih vršnjaka”. Koliko je to teško najbolje znaju roditelji koji imaju dva ili tri đaka u kući. Mnogi podižu kredite kako bi opremili decu za školu.

Da u odevanju učenika nešto ozbiljno “ne štima” svesni su svi – roditelji, nastavnici, direktori škola. Skoro sve osnovne i srednje škole pred početak školske godine dale su jasne upute šta je dozvoljeno, a šta ne nositi na časovima. U kodeksu oblačenja piše da su zabranjene helanke, kratke majice, bermude, ali i trenerke, dukserice sa kapuljačama.

U jednoj prestoničkoj školi u centru grada grupa roditelja pokrenula je peticiju da se uvedu uniforme, kako bi se smanjile socijalne razlike među decom. Zagovornici uniformi kao jednog od rešenja svesni su da to neće ići tako lako. Pozivaju se na razvijene zemlje poput Francuske, Norveške, Kanade, gde su uniforme obavezne u svim školama. Đaci obično imaju letnju i zimsku uniformu, uglavnom majice i dukserice sa amblemima škole.

A da li uniforma iziskuje više novca za roditelje? Tanja koja se sa porodicom odselila u Francusku, kaže da joj je bilo mnogo skuplje da spremi dva tinejdžera za školu u Srbiji, nego plaćanje uniforme u jednoj privatnoj školi u Francuskoj.

“Sa uniformama je mnogo lakše, možda tako ne izgleda na prvi pogled. Kupim na početku školske godine pantalone, po tri majice i dukserice od škole i rešila sam celu školsku godinu. Ne razmišljam šta će ujutru da obuče. U Srbiji sam se mučila prvo tokom kupovine koju će majicu, koju duksericu da kupe. Izluđivalo me ono njihovo ‘to nije u trendu, to niko ne nosi, smejaće mi se u školi’. Ovako je mnogo lakše”, kaže Tanja.

Izvor: mondo.rs