Snažna olujna ćelija udarila na Zvornik i Krupanj: Olujna masa se premešta ka ostatku Srbije – Oglasio se RHMZ

|

Meteorolozi su ranije u toku dana već izdali upozorenja zbog opasnih vremenskih pojava u zapadnoj Srbiji, naročito oko Loznice i Zvornika.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je hitno upozorenje zbog nevremena, tj. na jak grmlјavinski razvoj iz BiH koji se preko Podrinja (Mali Zvornik – Krupanj) premešta ka unutrašnjosti Mačvanskog okruga uslovlјavajući jak plјusak, grmlјavinu, grad i potencijalno jak ili olujni vetar.

Kako upravo navodi RHMZ, sledi nastavak jakih plјuskova sa grmlјavinom, gradom i potencijalno jakim i olujnim vetrom u delovima Podrinja i Mačvanskog okruga (naročito na potezu Mali Zvornik – Krupanj).

Radarski snimci pokazuju kako trenutno izgleda olujna ćelija nad Zvornikom, Krupnjem i delovima oko Loznice. Ranije je RHMZ najavio da je danas najveća verovatnoća za nepogode u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, a sutra se zona povećanog rizika proširuje i na ostale delove zemlje.

U ponedelјak će verovatnoća za nepogode kratkotrajno opasti, sem na jugu Srbije.

Banat, Bačka, Srem, zapadna i jugozapadna Srbija i područje Beograda danas su u narandžastom, dok su Šumadija, Pomoravlje, jugoistočna Srbija i Kosovo i Metohija u crvenom.

Crveni meteo alarm označava vrlo opasno vreme: Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Izvor: nova.rs