Sledi drastično zahlađenje zbog hladnog fronta, pljuskovi i sneg: Očekuju nas olujni udari “severca” preko 70 km/h

|

Od danas jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom. Ovog jutra hladni front već je stigao do severozapada Srbije, a sklop je ciklona, koji će se premeštati preko našeg područja dalje na istok, zbog čega je i vazdušni pritisak znatno ispod normale. Hladni front doneće danas i jak, na udare i olujni severozapadni vetar, ponegde i preko 70 km/h. Veoma jak vetar sa olujnim udarima prvo se očekuje u Vojvodini, a kasnije i u drugim predelima, a u većem delu Srbije biće najjači u periodu od podneva do 18 časova.

Jak severozapadni vetar duvaće danas i u Beogradu i biće u pojačanju tokom dana, dok se posle podne prolazno očekuju i olujni udari.

Hladni front doneće i prodor osetno hladnije vazdušne mase, uz dalji pad temperature vazduha, pa će jutro biti najtopliji deo dana. Ovog jutra temperature u Srbiji pre prodora hladnog fronta dostižu 10-11 stepeni, u Beogradu osam, a na jugoistoku Srbije u nastavku prepodneva očekuje se i do 13 stepeni. Potom će tokom dana uslediti pad temperature.

U većem delu Srbije danas se očekuje od 10 do 20 milimetara kiše po kvadratnom metru, a više padavina očekuje se u zapadnim, centralnim, kasnije i u severoistočnim predelima i u tim predelima lokalno bi palo i više.

Tokom dana kiša će na svim planinama preći u sneg i očekuje se da padne od 10 do 20 cm snega. Kako će sneg biti praćen veoma jakim severnim vetrom, očekuju se snežna mećava, vejavica i nanosi, pa bez zimske opreme ne treba kretati na put.

Krajem dana kiša će i u nižim predelima na zapadu Srbije preći u susnežicu i vlažan sneg, a tokom večeri i u centralnim, južnim i jugoistočnim predelima Srbije. U Beogardu se očekuje kiša, a tokom večeri kiša može kratkotrajno preći u vlažan sneg samo u višim delovima grada i na širem pdoručju Avale.

U toku večeri temperature u Srbiji kretaće se od 0 do 4°C, a na planinama od -10 do -2°C.

Tokom večeri padavine će prestati u Vojvodini, a tokom noći i širom severne Srbije i u Beogradu i ovo razvedravanje tokom noći širiće se prema centralnim predelima.

U četrtak će biti hladno, uz stabilizaciju vremena, samo još ujutro i pre podne na jugu i istoku sa slabim padavinama.

Od petka se očekuje sunčano i toplije, ujutro uz pojavu mraza, dok se tokom vikenda očekuju prave prolećne temperature, naročito u nedelju.

Izvor: telegraf.rs