Siniša Mali najavio dvocifreni rast penzija: Tačan iznos biće poznat do jeseni, a evo do kada će cene da rastu

|

Siniša Mali, ministar finansija, saopštio je danas da će procenat rasta penzija ove godine biti dvocifren, ali da će se tačan iznos znati do jeseni.

On je rekao da će Srbija u septembru mesecu, u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) “imati tačnu računicu, usklađenu sa švajcarskom formulom”, koja će kao parametre nivoa rasta penzija uzeti rast plata i nivo inflacije.

Da li se od marta meseca očekuje usporavanje inflacije, on je rekao, kako je ranije najaviljivano, da je inflacija “uvezena” i da su se “svetski ekonomski problemi prelili i na tržište Srbije, koja je usko povezana sa ekonomijom Evropske unije, koja je najveći spoljnotrgovinski partner.

“Ja sam optimista, ali se u procenama i planovima uvek vodim pesimističnim prognozama. Svi trpimo posledice, i to je neizbežno”, rekao je ministar i još dodao da “Srbija uspeva da građanima umanji efekte inflacije povećanjima plata i penzija”.

S obzirom na profesionalizaciju javnih preduzeća, što je svakako deo i agende sa MMF-om, on je dodao da je u pripremi zakon o upravljanju privrednim društvima, koji je u decembru prošle godine prošao javnu raspravu i sada su u toku njegova usaglašavanja.

“Očekujem da se predlog zakona pred vladom nađe u prvoj polovini ove godine, a po njegovom konačnom usvajanju ćemo napokon, nadam se, rešiti ovo važno pitanje”, rekao je Siniša Mali.

Izvor: kurir.rs