Sin Titovog kuvara otkrio sve detalje: Kraljicu Elizabetu je u Beogradu oduševila ova hrana

|

Kraljica Elizabeta II preminula je 8. septembra u zamku Balmoral u Škotskoj u 96. godini života.

Ujedinjeno Kraljevsto obeležilo je period nacionalne žalosti od 10 dana, a državna sahrana kraljice bila je zakazana za danas u 11.00 ujutro po lokalnom vremenu u Vestminsterskoj opatiji i praćena službom u Kapeli Svetog Džordža u Vindzoru. To je ujedno bilo jedno od najvećih okupljanja pripadnika kraljevskih porodica i političara u Ujedinjenom kraljevstvu za više decenija.

Davne 1972. godine kraljica Elizabeta II posetila je Jugoslaviju, a kuvar otkriva kako su izgledali protokoli izdati za trpezu.

Ove godine navršava se pet decenija od posete kraljice Elizabete II bivšoj Jugoslaviji. Te 1972. godine, kraljica se u Beogradu susrela sa Josipom Brozom Titom, koji ju je ugostio zajedno sa suprugom Jovankom Broz.

Inače, to je bila prva kraljičina poseta jednoj komunističkoj zemlji na istoku Evrope, zbog čega je u pojedinim zapadnim medijima naišla na kritike. Kakvi su bili detalji i šta se našlo na trpezi, otkrio je u “Jutru” na Prvoj kuvar Milan Stojanović. Milan je inače sin kuvara koji je bio zadužen za pripremu obroka za celu delegaciju Velike Britanije.

“Moj otac je inače 24 godine kuvao za Tita. Sada je dosta star, ali ja sam profesionalni naslednik, zajedno smo pisali knjigu ‘Kako sam skuvao istoriju’. Opisao mi je sve događaje i pripreme. Te posete su uvek bile na visokom nivou, a poseta kraljice Elizabete je šest meseci ranije najavljena. Bukvalno su odmah počele pripreme. Sam podatak da je Tito preneo ovlašćenje da protokol preuzme predsednik vlade, govori koliko je to ozbiljno shvaćeno”, rekao je Milan Stojanović i dodao:

“Moj otac je predložio nekoliko menija, koji su manje-više usvojeni, u skladu sa protokolima i načinom ishrane kraljice Elizabete. Prvi ručak je bio u Belom dvoru, koktel škampija, puding od spanaća. To je profesionalni naziv, ali podseća na neku pitu. Zatim su sledile ćurka sa mlincima i kruška u šampanj-sosu”, otkrio je kuvar.

Prema njegovim rečima, kolači su ostavili poseban utisak na kraljicu Elizabetu. Tada je kuvaru, Milanovom ocu, ostavila jednu kovertu. Iako se nadao da se unutra nalazi novac, nije krio iznenađenje kada je video šta mu je kraljica ostavila.

“Nije to ništa tako komplikovano koliko ima zvučna imena. Nijedan obrok ne sme da se ponovi, ne samo u toj poseti, nego jako dugo. Drugi dan posete, kraljica je od Tita trebalo da dobije jednog lipicanera u Đakovu i u vozu su, između doručka i ručka, posluženi kolači – figaro, padobranci i medenjaci. Ja sam ih doneo zato što je moj otac lično poslužio kraljicu i ona mu se zahvalila. Pitala ga je da li je umoran i da li može da dobije recepte. Kasnije su, po protokolu prosleđeni recepti, a on je dobio kovertu. Nadao se da je unutra sto funti, a ona je stavila fotografiju na kojoj su ona i njen suprug”, ispričao je Milan i dodao:

“Nakon toga otišli su u Đakovo, a poseta se nastavila još dva dana. To je diplomatija, visok nivo protokola i ponašanja, u detalje se zna ko gde sedi, kad će šta biti posluženo, sve se zna u minut. Kraljica je zračila elegancijom”, kaže kuvar.

Na pitanje da li je tačno da je jedan od ručkova za visoke goste Velike Britanije kasnio zato što nije bilo mesta za pratioce kraljevske porodice zadužene za njihovu bezbednost, Milan Stojanović je odgovorio:

“Jeste, van protokola su bila još dva čoveka. To je poremetilo sedenje, u glavnoj sali je sedelo njih desetoro. Donešen je još jedan sto, pa je problem brzo rešen. Pribor je morao da bude od visokog procelana ili srebra. Na Belom dvoru je bila garnitura i zlatnog pribora, ali najčešće je od srebra”, ispričao je Milan.

Izvor: espreso.co.rs