Signalizacija kod Bubanj Potoka zbunjuje vozače: Okanović otkriva kako ljudi završe u kontrasmeru na auto-putu

|

Saobraćajna signalizacija često može zbuniti vozače. Jedna od takvih signalizacija postavljena je na novoj obilaznici oko Beograda nakon naplatne stanice Bubanj Potok.

Ukoliko budete poštovali saobraćajnu signalizaciju vozeći iz pravca Niša prema Beogradu, nakon naplatne stanice Bubanj Potok, umesto u Beograd stići ćete na nedovršenu deonicu puta ka Pančevu, piše RTS.

Na tabli piše da se do Beograda stiže skretanjem udesno, a zapravo treba nastaviti pravo. Od naplatne rampe postoji čak osam znakova koji pokazuju da za Beograd treba skrenuti udesno. Ako pratite navigaciju stići ćete do Beograda, jer ćete nastaviti pravo.

U poslednje vreme svedoci smo više nesreća prouzrokovanih vožnjom u suprotnom smeru. Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže za Telegraf da postoje dve mogućnosti zašto vozači voze u kontra smeru.

“Prva je da je u pitanju nenamerna greška vozača, a druga da je u pitanju namera”, kaže Okanović i nastavlja:

“Ako pričamo o nenamernoj greški, to je samo u pitanju ako saobraćajna signalizacija nije dobra ili nedostaje, odnosno u nedostatku saobraćajne signalizacije ili ako nije postavljena tako da vozačima nedvosmisleno saopštava kuda treba da se kreću. A, ako je u pitanju namera, to može da bude motivisano različitim postupanjem. Može biti izazov za društvene mreže, dokazivanje pred drugarima, ponašanje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci”, objašnjava Okanović.

I sam se uverio gde koji znak nedostaje. Navodi i primer gde se na nju čekalo dve godine nakon upozorenja i svih apela.

“Na petlji kod Hitne pomoći Beograd je dve godine nedostajala signalizacija koja bi pokazala vozačima da, ako se uključe ka smeru ka Nišu da će ući u suprotni smer. Tako nešto ne sme da postoji, a dve godine smo od “Puteva Srbije” tražili da postave tu signalizaciju”, ističe Okanović.

On dodaje da putevi moraju da budu obeležini tako da vozač koji nikada u životu nije prošao nekim putem mora savršeno jasno da zna šta sme da radi, šta ne sme, kuda sme da se kreće i gde je njegov željeni pravac.

“Tako mora da bude na svakom pedlju u Srbiji, a da ne pričam o auto-putevima”, naglašava sagovornik.

Okanović podseća i koja je kazna za vožnju u kontrasmeru, ali najpre napominje da ne može vozač da odgovara ukoliko nije bio svesan da se ponaša nepropisno.

“Kazna za vožnju u kontrasmeru je od 20.000 do 40.000 dinara ili do 30 dana zatvora, plus 6 kaznenih poena, plus 3 meseca zabrane. Ali, ako vozač nije kriv, mora da odgovara upravljač puta”, poručuje Okanović.

Izvor: espreso.co.rs