Sekunde su odlučivale, Kosta se predomišljao pre masakra: “Hteo da zove majku da dođe po njega, a onda je zapucao”

|

Majka dečaka (13) koji je izvršio masakr u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru 3. maja, po zahtevu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, ispitana je u policiji, nakon što je pokrenuta istraga zbog sumnje na zanemarivanje i zlostavljanje maloletnog deteta.

Dečak se tog kobnog dana, pre nego što je pucao na svoje drugarice i drugove iz odeljenja, predomišljao, te je hteo da pozove majku da dođe po njega!

– On je u školu došao naoružan i sa planom, ali kada je video čuvara D. V. koga je mnogo voleo i cenio, želeo je da odustane od svega i krenuo je da zove majku da dođe po njega. Međutim, video je da čuvar želi da mu pomogne jer je video da se čudno ponaša, pa je izvadio pištolj i upucao je prijatelja, a zatim je krenuo u krvavi pir po školi ubivši i devet drugara – rekao je izvor:

– On je nakon zločina rekao da je bio sam u svemu i da niko nije imao pojma šta sprema, nije želeo da meša porodicu.

Kako su rekli prijatelji porodice ovog dečaka, njegova majka je želela da bude najbolji i on je navodno želeo u tome da udovolji svojim roditeljima, ali niko nije video to kao problem koji bi mogao da ima stravične posledice.

Kostina majka je u policiji pričala o porodičnim odnosima, kako se slagala sa svojim sinom, sa mužem i kakav su odnos njih dvojica imali.

Prema saznanjima, ispitivanje je trajalo deset sati!

Kostina majka je ispričala u policiji da oni nisu nikada mogli da ni da pretpostave da bi dečak mogao bili nasilan.

Ona je potvrdila da je reč o jednoj skladnoj porodici, da ona i sa suprugom živi zajedno i da su tako i brinuli o svojoj deci.

Podsećamo, tužilaštvo je Policijskoj upravi za grad Beograd ranije uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja kojim je naloženo da se sasluša osumnjičena majka, kao i da se obavi razgovor sa pedagogom i psihologom koji je zaposlen u OŠ “Vladislav Ribnikar”, kao i da se preduzmu sve druge mere i radnje potrebne za potpuno utvrđivanje činjeničnog stanja.

Isto tako je Gradskom centru za socijalni rad naloženo da izvrši dijagnostičku procenu funkcionisanja porodice dečaka (13) i da taj izveštaj dostavi tužilaštvu, kao i da utvrdi da li se navedena porodica od ranije nalazila u evidenciji tog organa.

Otac dečaka se tereti da je u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišenjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom.

Kako se sumnja, on je postupio suprotno odredbi Zakona o oružju i municiji i suprotno članu Pravilnika o prostorno tehnickim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i cuvanje oružja i municije, tako da ono ne može nikako doći u posed neovlašcenih lica, tj. da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili slicnim ormarima, koji se ne mogu na lak način otvoriti.

Usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin je uspeo da dode u posed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjiceni poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbedenom metalnom sefu u ormaru koji je u predsoblju stana.

Dečak je iz pištolja svog oca za 120 sekundi upucao čak 16 osoba. Iz pištolja je tog kobnog dana ispalio čak 57 hitaca.

Izvor: kurir.rs