SBB skida iz ponude B92 i TV Prva zbog naknade uvećane za 1.000 odsto

|

Srđan Milovanović, vlasnik televizije TV Prva i B92, traži da kompanija SBB ubuduće plaća 38 miliona evra godišnje za njihovu distribuciju, kao i tri kablovska kanala, umesto dosadašnje cene od 3,5 miliona evra, saopšteno je danas iz kompanije SSB.

– Ovaj nerazumni zahtev za čak 11 puta uvećanom cenom nije proizvod nikakvih velikih investicija u poboljšanje kvaliteta programa ovih televizija, jer je činjenica da i TV Prva i TV B92 poslednjih godina beleže smanjenje gledanosti po svim parametrima digitalnog merenja na TV Beat i AGB Neilsen – dodaje se u saopštenju.

Ponuda sa novom cenom stigla je pre 50 dana, „odmah nakon konkursa za dodelu nacionalnih frekvencija, na kojem je isti vlasnik dobio dozvolu da koristi javno dobro građana Srbije u narednih 8 godina i to za obe televizije.“

– Očigledno ohrabren ovakvim ishodom konkursa, vlasnik TV Prva i TV B92 dao je sebi za pravo da uveća dosadašnju naknadu za neverovatnih 1.000 odsto, uprkos tome što se radi o kanalima koje građani Srbije mogu slobodno i besplatno da gledaju preko obične antene. Istovremeno, televizije Prva i B92 državi plaćaju manje od milion evra godišnje pravo na nacionalnu frekvenciju, dok od SBB kompanije traže nekoliko desetina miliona evra za distribuciju – ukazali su iz SBB-a.

SBB će ove televizije ukloniti iz ponude.

– Neprihvatljiv i ultimativni zahtev vlasnika TV Prva i TV B92 prinudio je kompaniju SBB da obe televizije od 28. oktobra skine iz ponude, kao i njihov kablovski portfolio – Prva Plus, Prva Kick i Prva World, jer ne možemo da prihvatimo 11 puta višu cenu za distribuciju Milovanovićevih kanala, koji su preskupi u odnosu na kvalitet programa koji publika sve manje gleda – obrazložili su iz ove kompanije.

SBB je, kako su dodali, preduzeo korake da korisnici ne osete ove promene.

– Našim korisnicima ćemo od 28. oktobra omogućiti gledanje novih sadržaja na potpuno novim TV kanalima – Nova Max, Nova Series i Grand Nostalgija, koji će, verujemo, biti prepoznati po najboljim domaćim i svetskim serijama i filmovima, nezaboravnim klasicima i najboljem muzičkom programu. Takođe, korisnici SBB-a će i dalje moći da prate najgledanije emisije koje su se do sada emitovale na TV Prva poput programa “Zvezde Granda” i „Praktična žena “, koje su odnedavno deo ponude televizije Pink.

– Podsećamo da ultimatum koji je upućen SBB kompaniji, dolazi od biznismena koji je kupio televizije Prva i B92 posle sporne transakcije Kopernikus kablovskog sistema, kada je Telekom Srbija privredniku Milovanoviću isplatio, kako je objavljeno, 190 miliona evra. Ovom aferom bavile su se Evropska komisija, Evropski parlament i Savet za borbu protiv korupcije. Do danas slučaj nije ispitan i pored brojnih poziva da se to učini“, ukazali su oni u saopštenju.

– U Srbiji je inflacija zvanično 14 odsto i zato smo dodatno iznenađeni što pojedini biznismeni mogu da zahtevaju povećanje cene za 1.000 odsto, osim ako Srđan Milovanović nema neku ekskluzivnu informaciju iz vlasti o ekonomskoj nestabilnosti u državi koja nam predstoji? – naveli su oni.

Izvor: danas.rs