Samo 4 majke do sada dobile 20.000 evra za stan – Iz ministarstva objasnili zašto: “Problem pravi kupoprodajni ugovor”

|

Subvencije za kupovinu prvog stana ove godine dobile su svega četiri majke, a iz Ministarstva za rad su objasnili zbog čega taj broj nije veći, ako se uzme u obzir da je mnogo njih apliciralo.

Reč je o subvencijama koje je moguće ostvariti na osnovu Uredbe donete u februaru, a među razlozima zbog kojih su mnogim majkama odbijene prijave Ministarstvo navodi zaključivanje ugovora o kupoprodaji i predugovora pre rođenja deteta.

Neke prijave su odbačene iz razloga što su otac ili majka imali nekretninu u vlasništvu, a bilo je i slučajeva u kojima je nosilac kredita otac, što je u suprotnosti sa odredbama Uredbe.

Za subvencije koje su dobile majke iz Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, država je izdvojila 34.595 evra, a kako je u toku odlučivanje o još 39 zahteva, očekuje se da će broj odobrenih subvencija da se poveća.

Sanja Lipovčić iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za Tanjug pojašnjava da je pored uslova da je dete rođeno tokom 2022. godine neophodan predugovor o kupoprodaji nepokretnosti, koji nije osnov da majka postane vlasnik stana ili kuće.

U praksi se ispostavilo da je upravo ova greška, odnosno potpisivanje kupoprodajnog ugovora pre podnošenja zahteva ministarstvu bilo prepreka za dobijanje državne pomoći u rešavanju stambenog pitanja. Naime, potpisivanjem ugovora o kupoprodaji majka postaje vlasnik, a jedan od uslova za dobijanje subvencije jeste da ona nema nekretninu u vlasništvu.

Država na ime pomoći daje 20 odsto vrednosti nepokretnosti odnosno 50 odsto kada se radi o devastiranim područjima, a najviše 20.000 evra, a Lipovčić podvlači da država ne refundira novac već ga daje majci i time omogućava da ona prvi put postane vlasnik stana ili kuće.

Lipovčić naglašava i da komisija koja odlučuje o zahtevima proverava i sve elemente u katastru nepokretnosti, odnosno da li je prodavac iz kupoprodajnog ugovora zaista vlasnik nepokretnosti i da li na njoj postoje određeni tereti.

Takođe ističe da je neophodno da se majke dobro raspitaju i obrate stručnim službama Ministarstva za rad, zaspošljavanje, boračka i socijalna pitanja o svim koracima na putu do dobijanja subvencija. Informacije se mogu dobiti i u lokalnim samoupravama, kojima je Ministarstvo za rad dostavilo instrukcije o postupanju po zahtevima za dobijanje ove subvencije.

U Ministarstvu napominju da je prilikom konkurisanja neophodno dostaviti overen predugovor o kupoprodaji stana ili kuće, a ne ugovor o kupoprodaji, jer se njime stiče pravni osnov za vlasništvo i automatski se time ne ispunjava jedan od osnovnih uslova. Ugovor o kupoprodaji može se potpisati tek posle donošenja rešenja o dodeli subvencije.

Izvor: blic.rs