Sa ovim grejanjem nema zime: Za pola sata u stanu bude i do 30 stepeni – Potreban je samo jedan tehnički uslov

|

Zbog straha od nestašica gasa i struje, mnogi građani okrenuli su se starom dobrom načinu zagrevanja stanova. Neki su već počeli da kupuju šporete i peći na drva za predstojeću sezonu, a mnogi već imaju u stanovima i kaljeve peći, koje su najbolji “čuvari” toplote u stanu.

Toplotu u sebi akumuliraju, pa mogu da je emituju još dugo bez potrebe za ponovnim loženjem. Njihova prednost je u tome što se temperatura zidova kaljevih peći kreće između 80 i 90°C i omogućava veoma komforno grejanje.

Cena po kalju u Srbiji kreće se oko 5-6 evra dok u inostranstvu košta od 20 pa sve do 30 evra po kalju. Formiranje konačne cene peći zavisi od daljih zahteva i samog majstora. Dimenzije kalja su 24×21,5 ili 22×22 cm, a jedan kalj može da zagreje 1 kubni metar. Na tom osnovu se planira količina kaljeva koja je potrebna za izgradnju kaljeve peći za određenu stambenu jedinicu.

Postoje lake, srednje-teške i teške kaljeve peći, i mogu se prepoznati po učestalosti loženja. Laka kaljeva peć se loži dva do tri puta na dan. Srednje-teške kaljeve peći su one koje toplotu emituju oko 8 sati bez prestanka, pa ih korisnici lože uglavnom dva puta dnevno. Peći iz teške kategorije najviše štede energiju jer zahtevaju samo jedno loženje tokom dana.

Osnovni tehnički uslov koji jedna stambena jedinica mora da ispoštuje pre ugrađivanja kaljeve peći jeste da ima dimnjak određenog preseka, i to najčešće Ø160. Svaka kaljeva peć zahteva servis nakon 10 do 20 godina, a vreme potrebno za izgradnju kaljeve peći je najmanje 2 dana ako se radi od početka. Kaljeve peći mogu da se grade na licu mesta, ali i u radionici.

Izvor: mondo.rs