Ručak za 3 evra, noćenje 1.000 dinara: Letovanje na egzotičnoj destinaciji za male pare – Jedina skupa stavka je avionska karta

|

Iako je sezona letovanja počela, što podrazumeva već uplaćene aranžmane i generalno isplanirane odmore, ali za one koji se i dalje premišljaju o idealnoj destinaciji, možda se odluče baš za ovu nesvakidašnju.

U pitanju je jedna ostrvska država u južnoj Aziji, koja je prema iskustvu turista širom sveta, jedna od najjeftinijih destinacija za drugačiji i nesvakidašnji letnji odmor. Jedina skupa stavka kod putovanja na Šri Lanku jeste avionska karta, koja košta oko 500 evra, ali ako se putovanje isplanira nešto ranije, ta cena može biti i manja.

Ono najlepše jesu cena smeštaja, kao i cene hrane i pića. Što se tiče smeštaja, izbor je veliki – od luksuznih hotela, do savršeno sređenih kućica na drvetu, i apartmana koji podsećaju na sve one širom Grčke. Za 100 evra može da se pronađe prenoćište kakvo se može videti u filmovima. Taj iznos obuhvata cenu za punih sedam dana.

Postoje i ponude koje iznose oko 7.000 dinara za dvoje, što znači da jedno noćenje na Šri Lanci ukupno košta 1.000 dinara po osobi u nešto skromnijem smeštaju, ali čistom i neskavidašnjem. Na popularnom sajtu za pretraživanje smeštaja, može se naiži na prenoćište koje se nalazi upravo na kućici na drvetu.

Soba se sastoji od dva kreveta i odvojenog kupatila, smeštena između velikih grana, koja sigurno pruža letovanje za pamćenje. Za ovakav ugođaj i iskustvo, smeštaj od punih sedam dana tokom polovine avgusta košta nešto više od 13.000 dinara sa uključenim taksama.

Dobar savet za sve znatiželjne avanturiste, ili za one koji su spremni da izađu iz zone komfora i udobnih hotelskih soba, jeste da na vreme isplaniraju ovakvo putovanje. Jeste avio-karta je nešto skuplja (500-700 evra), ali se svaki dinar isplati. Na kraju krajeva, brojni aranžmani za Tursku, Španiju, Francusku ili nešto luksuzniji odmor u Grčkoj, koštaju isto toliko.

Mnogi će se pitati kakve su cene hrane i pića na Šri Lanci. Tiktokerka “Vojvodnina” detaljno je objasnila svojim pratiocima koliko je novca dovoljno za jedan dan na prelepom ostrvu.

Što se hrane tiče, na lokalnim standovima širom Šri Lanke ima pregršt lokalne hrane, širok izbor koja nama nudi prave egzotične specijalitete. Cene za njihove “đakonije” kreću se od 50 centi (malo više od 50 dinara) do najviše tri (3) evra, dok je u restoranima nešto skuplje.

Ukoliko želite da sednete u kafić, restoran, ručak bi izašao najviše do šest (6) evra, dok je cena za “švedski sto” od osam do 10 evra. Čuveno piće, kraljevski kokos na slamčicu, sveže odsečen, košta celih jedan (1) evro.

Ceđeni sokovi koje meštani prave na lokalnim štandovaima su oko 80 centi, dok je za takvo isto piće u restoranu neophodno odvojiti ukupno dva evra.

Za ljubitelje surfovanja tamo je idila, kao i za sve ono koji bi voleli da se oprobaju u tom vodenu sportu, pa je tako za jedan čas surfovanja, sa sve opremom i instrukturom cena samo 10 evra. Ako želite da ponesete koji suvenir kući, skoro da taj trošak nećete ni osetiti, jer su svi magneti oko 50 centi najviše.

Izvor: mondo.rs