Roditelji se odrekli male Une zbog Daunovog sindroma, a onda je usvojila Silvana: Prešle su težak put, ali mama je sada ponosna

|

Danas je sve potresao snimak dečaka sa Daunovim sindromom kojeg nisu hteli da angažuju na zajedničkoj predstavi i ostavili da sam sedi na klupi. Nasuprot ovome, Silvanina i Unina priča je potpuno drugačija i unosi veru da ima i svetlih primera.

Una Veselinović (13) rođena je sa Daunovim sindromom, a roditelji su je se odrekli odmah po rođenju u Beogradu, jer pored zdravog sina nisu želeli da se brinu o ćerki sa smetnjama u razvoju. Prve tri godine Una je provela u Zavodu za decu bez roditeljskog staranja u beogradskoj Zvečanskoj ulici.

Uni se posrećilo kada je u njen život ušla Silvana Veselinović (52) iz Jagodine, rešivši da se prvo potrudi da je uzme kao hranitelj, a zatim i usvoji kao majka. Bila je rešena da uspe i, pored svoje zdrave dece, sina Danijela (30) i ćerke Danijele (25), kao i Tanje, koju je prihvatila kao hraniteljka.

“U sobi sa oko desetoro dece sedela je u krevecu i gledala u zid. Kad ju je vaspitač pozvao po imenu, doteturala se do mene i čvrsto me zagrlila. Borila sam se da udahnem od siline stiska i emocija koje su navrle”, prisetila se Silvana prvog susreta sa Unom.

“U Jagodini smo živeli s Unom od 2012. do 2016, a zatim smo pet godina proveli u Francuskoj, najduže u Parizu gde suprug Nenad radi godinama. Zbog nemogućnosti da, osim zdravstvene zaštite, van zemlje dobijemo odgovarajuće uslove za školovanje i pomoć francuske države za Unu, iako bismo tokom neodređenog broja godina to ostvarili kao deo garantovanih ljudskih prava, rešili smo pre dve i po godine da se vratimo Jagodinu”, ispričala je Silvana Veselinović.

Zahvaljujući Silvani, Una je prohodala, naučila da jede, spava u ležećem položaju, a ne sedećem kao do tada, da drži jezik u ustima a ne izvan, da se ne boji mraka pre spavanja, da ide sama u toalet.

Sada Una uči školu za decu sa oštećenim sluhom i govorom “11. maj” u Jagodini. Silvana želi da ona stekne i srednjoškolsku diplomu za frizera, pa da joj otvori salon da radi.

“Samostalno ide do prodavnice i vrati se u stan, naučila je da baci smeće gde je predviđeno ispred zgrade. Nabavila sam joj uređaj za navigaciju i podučiću je da nauči da samostalno ide i vraća se iz škole. Una živi sa mnom, mojom ćerkom frizerkom i njenom ćerkom Lenkom i sinom Arsenijem, koji idu u vrtić. Sin je sa suprugom dobio ćerke Anđelku i Danicu. Sin vozi kamion u Nemačkoj, ćerka je frizer u Jagodini”, priča ova humana žena.

Izvor: zena.blic.rs