RHMZ upozorio na vremenske nepogode za vikend: Počeće sa jakim vetrom – U ovim krajevima moguće i poplave

|

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na veliku količinu padavina, lokalnu pojavu grada i olujni vetar, a koje važi za subotu i nedelju.

“Naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, padom temperature i pojačanim severozapadnim vetrom koje će u subotu posle podne zahvatiti severne i zapadne, u toku noći ka nedelji i u nedelju proširiće se i na ostale krajeve Srbije uz intenziviranje padavina i lokalnu pojavu kratkotrajnih vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina od 30 do 70mm, lokalno i više i to naročito u severnoj, zapadnoj i centralnoj Srbiji”, stoji na sajtu RHMZ.

Upozorenje je objavljeno i za područje Beograda i odnosi se na drugi dan vikenda, odnosno na nedelju.

“Naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, padom temperature i pojačanim severozapadnim vetrom koje će u toku noći ka nedelji zahvatiti područje Beograda inteziviraće se u nedelju pa su u pojedinim delovima grada moguće kratkotrajne vremenske nepogode sa velikom količinom padavina od 20 do 40mm, lokalno i više”, navodi se u na sajtu RHMZ.

Na osnovu najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije da se na području Republike Srbije tokom vikenda očekuju jake vremenske nepogode koje mogu prouzrokovati poplave, Sektor za vanredne situacije MUP-a prosledio je nadležnim štabovima za vanredne situacije upozorenje za preduzimanje preventivnih i operativnih mera u cilju sprečavanja i otklanjanja posledica vremenskih nepogoda i zaštite života ljudi i imovine.

U saradnji sa predstavnicima vodoprivrednih preduzeća, nadležnim inspekcijskim i komunalnim službama, potrebno je izvršiti procenu trenutnog stanja zaštitne infrastrukture na rekama, sa posebnom pažnjom na već identifikovane kritične lokacije i na pojavu novih kritičnih mesta. Timovi Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova su u pripravnosti i vatrogasno-spasilačke jedinice su već angažovane u preventivnim obilascima terena i potencijalno kritičnih tačaka na ugroženim područjima. Apelujemo na sve građane, posebno na one koji žive u blizini vodotokova da prate uputstva nadležnog štaba za vanredne situacije koji će ih redovno informisati o okolnostima u vezi sa predstojećim vremenskim nepogodama.

Izvor: mondo.rs