RHMZ izdao 3 upozorenja: Na snazi crveni meteo alarm, ovim delovima Srbije prete olujni vetar i velike količine snega

|

U dva kraja Srbije upaljen je crveni meteoalarm – u jugozapadnoj i na Kosovu i Metohiji, dok je u Banatu na snazi narandžasti. U jugozapadnoj i na KiM on je na snazi zbog kiše, a u Banatu zbog najavljenog snažnog vetra.

Na snazi su čak 3 upozorenja Republičkog hidrometeorološkoh zavoda (RHMZ) – zbog padavina, jakog vetra i izlivanja reka i jedna rana najava na snežne padavine.

– Od utorka posle podne do četvrtka ujutro oblačnost koja će u Crnoj Gori uslovljavati izuzetno obilne padavine (od 100 do 150 mm, lokalno i više) svojom periferijom zahvatiće zapadne delove Кosova i Metohije (uz količinu preko 100 mm), kao i jugozapadnu Srbiju, naročito oblast južno od linije Priboj – Prijepolje – Sjenica – Novi Pazar, gde će pasti od 40 do 80 mm kiše. Sneg se očekuje samo na najvećim visinama iznad 1500 – 1600 m. U ostalim krajevima Srbije znatno manja količina padavina – navodi se u upozorenju za padavine za podružne jugozapadne i južne Srbije.

U drugom upozorenju se navodi da će jak i olujni južni i jugoistični vetar duvati do 18. januara:

– U košavskom području i na planinama duvaće jak i olujni južni i jugoistočni vetar sa najjačim udarima na jugu Banata i u jugozapadnoj Srbiji u utorak uveče, noću i u sredu ujutro kada se očekuju udari vetra preko 25 m/s.

Na snazi je i hidrološko upozorenje:

– Na Limu kod Prijepolja vodostaj će od 18. do 21. januara biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava tokom 18./19. januara, a na Ibru kod h.s. Raška vodostaj će dostići granicu redovne odbrane od poplava tokom 18./19. januara. Na malim bujičnim vodotocima ovih slivova očekuju se lokalna izlivanja – navodi RHMZ.

RHMZ navodi i da će u petak od jutarnjih sati sneg će početi da pada prvo na jugozapadu Srbije, a u toku dana i u subotu i u ostalim krajevima.

– U zapadnoj, jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 cm (najviše na planinama), dok će se u Vojvodini, Beogradu i Pomoravlju formirati manji snežni pokrivač.

Kažu i da nas do četvrtka očekuje toplo i vetrovito uz česta naoblačenja, povremeno s kišom, ponegde i pljuskovima.

– Duvaće umeren i jak južni i jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata, u donjem Podunavlju i na planinama dostizati udare olujne jačine.
Najviša temperatura danas od 8 do 16 °C, a sutra od 14 do 20 °C. U četvrtak na severu i zapadu postepeni pad temperature uz slabljenje jugoistočnog vetra, a u Vojvodini i u skretanju na severozapadni pravac. U petak promena vremena. Od petka hladnije uz prelazak kiše u sneg i u nižim predelima. U subotu sneg uz formiranje snežnog pokrivača – kažu u RHMZ.

Izvor: telegraf.rs