Retko koji vozač obraća pažnju na jedan simbol u autu: Šta uraditi ako vam se upali ova lampica

|

Iako se u poslednjih nekoliko godina novi benzinci prodaju više nego dizelaši, ovi drugi su i dalje traženiji kod uvoza polovnih automobila iz EU. Ukoliko ste vlasnik dizel automobila koji je proizveden nakon 2009. godine, kada je uveden Euro V standard, pa su ekološki standardi za emisiju azotnih oksida i sitnih čestica čađi značajno pooštreni, simbol koji ukazuje na problem sa filterom čestica (DPF filter) može da zasvetli na instrument tabli vašeg automobila.

Da li znate kako izgleda taj simbol i šta treba da uradite ako se ta lampica upali? Do začepljenja filtera dolazi zbog kratkih razdaljina vožnje, naročito zbog režima gradske vožnje start-stop. Zbog toga se preporučuje svima koji voze dizel automobile uglavnom u gradskim uslovima, da posle određenog vremena autoputem prođu najmanje 20 minuta vozeći brzinom od 120 km/h.

U slučaju da se lampica upali, prvo probajte da odete do autoputa i skrenete da izduvate filter. Ukoliko to ne uspe, moraćete da odete u servisni centar da očistite i regenerišete DPF filter. Čišćenje DPF filtera je mnogo jeftinije od cene novog filtera, tako da ako se može popraviti, to je definitivno isplativija opcija.

Izvor: mondo.rs