Recept za starinski koh: Jeftin, sočan i izdašan – Omiljena poslastica iz detinjstva

|

Iako su danas dostupne poslastice i iz drugih krajeva sveta, uvek se vraćamo onim starim, koje smo jeli još kao deca. Jedna od takvih je i koh, a pred vama je recept po kome su ga pravile naše bake.

Potrebno je: 8 jaja, 14 kašika šećera, 1 kašika ekstrakta vanile, 9 kašika griza, 1 litar mleka, 2 kesice vanilin šećera, 1 kašika ulja i 1 kašika brašna.

Priprema: Odvojite žumanca od belanaca, pa belanca penasto umutite sa šest kašika šećera i dve kesice vanilin šećera. Zatim dodajte žumanca i griz, pa sve pažljivo sjedinite, vodeći računa da smesa ostane vazdušasta.

Podmažite pleh uljem i pospite ravnomerno kašikom brašna, a višak istresite. Smesu rasporedite po plehu i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

Mleko stavite da se kuva, dodajte osam kašika šećera i kašiku ekstrakta vanile. Sačekajte da provri i da se šećer otopi, pa ga sklonite i zalijte vruću koru. Zaliveni koh bi trebalo da pliva u mleku, a kako bi bolje upio, izbockajte ga viljuškom ili čačkalicom na više mesta.

Izvor: stil.kurir.rs