Radojka ušla u Ginisovu knjigu rekorda: Postigla je ogroman uspeh, a iz Srbije nije htela da ode iz ovog razloga

|

Jedna od retkih srpkinja koja je mogla da se pohvali velikim uspehom, jeste Radojka Živković, koja je čak ušla i u Ginisovu knjigu rekorda. Ona je bila virtuoz na harmonici i svirajući ovaj instrument nizala je ogromne uspehe.

Radojka je rođena 1923. u Globoderu kraj Kruševca, a prvi učitelj joj je bio otac, čuveni harmonikaš Tihomir Tomić. Sa osam godina je bila čudo od deteta jer je pokazala neverovatne sposobnosti, a do početka Drugog svetskog rata već je imala brojne nastupe. Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih priznanja.

O njoj je 1932. pisala i “Politika” i to ovakvim rečima: “Juče posle podne u dupke punoj dvorani hotela Union priređena je utakmica na kojoj je učestvovalo dvadeset šest harmonikaša, uglavnom, iz Srbije i Vojvodine. Glavni aplauz je požnjela Radojka Tomić.”

Svog supruga Milutina Živkovića upoznala je 1941. godine, sa kojim je putovala zajedno širom sveta i održali su više od 11.000 koncerata. Dobila je brojna priznanja, a 1956. je o njoj snimljen dokumentarni film za UNESCO. Pre smrti ponuđeno joj je bilo da ode u Australiju, ali je to odbila zbog ljubavi prema rodnoj zemlji.

“Odbila je, jer je više volela Srbiju. Samo je rekla: Kuća mi je prazna bez vas, ali sada vidim da niste pogrešili što ste došli u Australiju – i vratila se kući”, rekao je njen sin, profesor klavira Slobodan Živković, koji već dve decenije živi sa porodicom na tom kontinentu.

Ušla je u Ginisovu knjigu rekorda, kao profesionalni harmonikaš sa najdužim stažom na muzičkoj sceni na svetu. Preminula je 2002. godine.

Izvor: espreso.co.rs