Računi vam mogu biti znatno veći, ako ne rešite ovaj problem: Većina ne zna da struju ne troše samo uređaji, već i ovo

|

Čini se da će cena struje samo nastaviti da raste usled trenutne situacije u svetu, tako da mnogi razmišljaju o načinima uštede, odnosno smanjenja troškova. Energetska kriza sve više uzima danak, pa i najviši svetski zvaničnici upozoravaju i pozivaju na štednju.

Uređaji u kući koji najviše troše struju su bojler, veš mašina, frižider, rerna, i u letnjim danima i klima uređaji. Ne bi trebalo zaboraviti ni manje uređaje i stvarčice koje svi imamo u kući: punjači, sijalice i mnoge druge “male stvari” koje racionalnijim korišćenjem mogu napraviti razliku u potrošnji.

U prethodnom periodu bilo je reči o tome na koji način je moguće uštedeti eletričnu energiju, i akcenat je uvek bio na uređaje koje imamo u kući.

Međutim, na ovaj način zanemareni su veoma važni elementi svake kuće ili stana – prozori. Ukoliko prozori ne dihtuju kako treba, računi vam mogu biti i duplo veći.

Često su prozori odgovorni za gubitak toplote iz prostorije, kao i za veliku potrošnju energije. Pa ako imate stare prozore zbog kojih dolazi do gubitka toplote postoji par saveta koji će vam pomoći da rešite problem.

Prvo proverite šarke i brave na prozorima, jer su ponekad labavi ili jednostavno oštećeni od korišćenja i habanja tako je potrebno zameniti ih.

Ono što će vam sledeće pomoći da olakšate zimske dane u prostoru sa starim prozorima jeste lepljenje dihtung trake na prozorsko krilo ili ram. Vremenom stari prozori počinju da se krive i izobličuju, naročito ako su od drveta, mada promeni oblika ne odolevaju ni drugi materijali.

Ukoliko ste u mogućnosti, možete da stavite i folije na prozore, jer kad se postave folije na stakla, smanjuje se protok topline kroz njih, što je zapravo i veoma važno s obzirom na to da najveća količina toplote iz sobe odlazi napolje baš upravo kroz prozorsko staklo.

Izvor: espreso.co.rs