Prvi rezultati popisa stanovništva: Samo u jednom gradu nije bilo pada – procenat je zabrinjavajući

|

Popis stanovništva tekuće godine koji je u Srbiji bio od 1. do 31. oktobra pokazao je da u Srbiji trenutno živi skoro pola miliona manje stanovnika u odnosu na poslednji popis iz 2011. godine.

Prema prvim rezultatima Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, u Republici Srbiji živi 6.690.887 stanovnika. Popisom 2022. prikupljeni su podaci i o 2.520.854 domaćinstava i 3.628.175 stanova.

U nekoliko većih gradova terensko prikupljanje podataka je produženo do 7. novembra. Takođe, građanima koji, iz bilo kog razloga, nisu popisani omogućeno je telefonsko popisivanje do 17. novembra 2022. godine.

U odnosu na Popis 2011. godine, ukupan broj stanovnika smanjen je za 495.975, odnosno za 6,9%. Smanjenje broja stanovnika zabeleženo je u svim regionima (oko 10%), osim u Beogradskom regionu gde je broj stanovnika povećan za oko 1,6%.

Direktor Zavoda Miladin Kovačević kaže da je popis završen 17. novembra na terenu.

– To je prvi popis sproveden pomoću laptopova i poslednji tradicionalni popis prikupljanja podataka od građana. Ceo proces je sproveden pomoću najsavremenijih alata razvijenih u Zavodu za statistiku. Okosnica je integrisani sistem obrade. Značajna podrška stigla je od Geodetskog zavoda jer smo njihov adresni registar uvezali sa ovim podacima. Imali smo mogućnost da u realnom vremenu pratimo popis i koji stanovi su popisani i gde je bilo potrebno unaprediti.

Najmanje popisanih je u Beogradu, nastavlja se dok se ne popišu svi. Odlučili smo da ove godine primenimo kombinovani popis, promeri dobre prakse su Kanada i Bugarska. Bili smo u obavezi da formiramo statistički populacioni registar kako bi bio uvod u inovaciju za sledeći popis 2031. Ali smo i u ovom popisu primenili administrativne izvore kako bismo unapredili popis – naveo je Kovačević.

Najvažniji kontigent, dodao je, je uobičajeno stanovništvo koje živi u Srbiji bez KiM, koje nije odsutno u kontinuitetu od godinu dana.

– Administrativni registar nije dovoljan, korišćene su i dodatne informacije da bi se utvrdili skupovi stanovništva koji su u toku popisa živeli u Srbiji a nisu bili tu. Za mesec dana provereni su podaci i integrisani. Korišćen je kombinovani metod da bi se dodala nepopisana lica u registar. Tako je popisano 6.472.570 a 218.317 građana je dodato – pojasnio je on.

Najviše stanovnika posle Beograda popisano je u Novom Sadu i Subotici.

Izvor: telegraf.rs