Prema narodnim verovanjima ove poklone ne treba da dajemo: Ovu stvar često poklanjamo, a donosi bedu i siromaštvo

|

Mnogi su u dilemi kada je odabir poklona u pitanju, jer bi to trebalo da predstavlja uživanje kad hoćemo da usrećimo nama drage ljude.

Bilo da je reč o rođendanu, venčanju, godišnjici ili slavi, postoje različita sujeverja koja su se dugi niz godina zadržala u srpskoj tradiciji.

Postoje stvari koje nikako ne smemo da poklanjamo drugima, jer ćemo prema narodnjim verovanjima navući veliku nesreću. U nastavku teksta predstavljamo vam spisak stvari koje prema starim verovanjima ne bi smele da se nađu među poklonima.

Poklanjanje oštrih predmeta, noževa, britve i sličnih stvari, kod našeg naroda, kroz izvesno vreme, izaziva svađu i prekid odnosa, kažu verovanja.

Posuđe ili ogledalo takođe ne treba poklanjati jer se veruje da je u ogledalima zarobljena magija. Kaže se da navodno, poklonjena ogledala donose nevolje u život onog ko ih dobije, dok se posuđe može poklanjati samo ukoliko se u svaki sud ubaci po jedan novčić jer se veruje da prazni sudovi donose siromaštvo.

Ukoliko želimo da izgbegnemo konflikte i prekid odnosa sa osobom kojoj poklanjamo , sat i upaljač ne treba poklanjati. Staro je verovanje da ako devojka kupi momku sat, ili on njoj, počeće da otkucava čas njihovog rastanka, dok kineski mudraci veruju da prihvatanje sata na poklon znači početak odbrojavanja života.

Maramice i šalovi, kako se veruje, donose nevolje i loše ljude u život onog koji dobija ovakav poklon.

Kao super ideja čine se biseri kao poklon, međutim postoji verovanje da poklonjeni biseri donose bolesti i gubitke u kuću. Biseri su simbol suza siročića i udovica, i zato je verovanje o poklanjanju bisera i nastalo.

Novac takođe ne biste smeli da poklanjate, iako je danas kod nas ustaljen običaj da se umesto poklona daje čestitka sa novcem, ili da se u nekoj prodavnici uplati određena svota za koju će darivana osoba moći da izabere ono što želi.

Najčešći poklon koji osobe ženskog pola dobijaju je cveće i idealan je za sve prilike, ali treba obratiti pažnju na koji način ga poklanjate.

Običaj je da se poklanja neparan broj cvetova, jer se paran nosi na groblje. To, međutim, ne važi za bukete od sitnog cveća, a vi ipak izbegavajte poklanjanje hortenzija, hrizantema i ljiljana, jer se to cveće takođe uglavnom nosi na groblje.

Ne kupujte i ne poklanjajte veštačko cveće, iz istog razloga. Verovanje je i da određena boja cveća ima određeno značenje, te stoga crvena označava ljubav, bela označava nevinost, a žuta simboliše ljubomoru i tome slično.

Izvor: stil.kurir.rs