Predstavnici Hrvatske na Evroviziji poslali poruku Srbima: “Ne nasedajte na gluposti, prestanite da se valjate u blatu prošlosti”

|

Na izboru za pesmu Evrovizije Hrvatsku će predstavljati grupa Let 3. I dok su neki oduševljeni, drugi se zgražavaju. Ali, Damir Marinović Mrle i Zoran Prodanović Prlja u intervjuu za N1 Zagreb naglašavaju da uvek ostaju verni svom stilu, a da su rasprave i komunikacija korisne za društvo.

Komentarisali su i reakcije medija i korisnika društvenih mreža u Srbiji o tome da Let 3 pojavljivanjem na traktorima aludira na progon Srba 1995. i pozvali sve ljude da gledaju prema napred i prestanu da „valjaju u blatu“ prošlosti.

„Želudac mi se slegao posle jote (popularno istarsko jelo), kad se jede kupus i pasulj pa se to lepo slegne, onda se dobro prd.e posle svega. Eto to mi se sleglo“, kaže Mrle na pitanje da li su se slegli utisci.

Prlja dodaje da su jake impresije.

„Ovakvu lavinu nismo očekivali, ali to smo hteli. Sam naš angažman da krenemo na Doru bio je u interesu toga da izazovemo lavinu i eto, pošlo nam je za rukom“, istakao je.

Mrle smatra da su diskusije dobre za društvo.

„Ne moramo nikoga da pridobijamo. Nama nije u interesu produbljivanje, nego udubljivanje. Lepše se udubiti nego produbiti. Neki put je bolje produbiti se, zavisi o kakvom čoveku je reč. Ali jako su dobre reakcije. Ne pratim ove negativne jer loše utiču na zdravlje. Imamo jedan filter koji pušta samo dobre reakcije, pročišćivač društva u kojem živimo. Neka nešto dođe iz guzice u glavu, pa da počnu neka razmišljanja i nekakva komunikacija, a to je dobro za društvo“, smatra on.

Muzika koja inače dolazi na Eurosong nije vrsta muzike kakvu Let 3 inače stvara, ali Mrle naglašava da su ostali verni svom stilu.

„Mi nismo radili muziku koja bi išla uz Eurosong. Ovo je naša tipična pesma. Mi nikad nismo izgubili sebe. Uvek je to prepoznatljivost grupe Let 3“, naglašava.

Prlja dodaje da misli da će njihovi pravi fanovi, ako su bili dosad uz njih, ostati i dalje.

„Svesni smo da se nekome čini da smo se prodali odlaskom na Eurosong, ali ne zamaramo se. Mi idemo svojim putem. Mi smo to prihvatili kao deo našeg projekta i na taj način je to potpuno u redu. Mi se s tim dobro osećamo. Imali smo dobru pesmu koju smo hteli da predstavimo što široj publici“, kaže.

Kad je reč o pripremama za Eurosong, kažu da su sad fokusirani na „Antivalentinovo“, ali najavljuje da će projekat Liverpul krenuti odmah nakon toga.

„Pripreme za Antivalentinovo su pripreme za Eurosong. Nema praznog hoda“, ukazuju.

S obzirom na prepoznatljiv stil grupe, priča se o mogućim restrikcijama organizatora za Let 3. Ali, Mrle uverava da neće biti problema.

Kažu da njihova pesma nije politička, nego antiratna.

„Naša jedina želja je da rat što pre stane i da nastane mir i ljubav“, složni su u toj oceni.

Određeni mediji i korisnici društvenih mreža u Srbiji pisali su da Let 3 pojavljivanjem na traktorima aludira na progon Srba 1995. Ali, Prlja poziva ljude da se okrenu budućnosti.

„Glupa je rasprava. Ko nas poznaje kao umetnike, neće nasesti na nekakve ljude varalice. Ne razumem šta je u pozadini interesa tih ljudi koji kopaju u traume. Treba se okrenuti budućnosti i ne valjati se u blatu prošlosti. S naše strane, zaista taj traktor nema veze sa tim što nam se podmeće i plasira“, jasan je.

Mrle dodaje da jako cene svoje fanove u Srbiji.

„Mi imamo mnogo fanova u Srbiji koje veoma volimo i oni vole nas. Ništa slično nam nije ni na kraj pameti. Znam da mnogi znaju da mi to nikad ne bi uopšte ni pomislili, a kamoli napravili, da se sprdamo s nečim takvim. To nije u našem stilu i ljubimo vas sve“, poručio je.

Na pitanje očekuju li 12 bodova od Srbije, kažu „naravno“.

„Ne bi trebalo da budemo opterećeni tom pričom. Neka svako glasa po svojoj savesti. Mi ćemo se potruditi da napravimo svoju tačku. I to glasanje po inerciji isto nije dobra pojava, ‘ajmo sused susedu. Neka svako glasa kako želi. Nećemo da se fokusiramo samo na glasove iz Srbije. ne razumem ćemu uopšte forsiranje te priče. Jedan korak napred, dva unazad“, kaže Prlja, dok Mrle za kraj dodaje „Mi idemo samo napred“.

Izvor: n1info.rs