Predsedniku i premijerki stiglo pismo iz Nemačke: “Bio bi veliki korak unazad ako Srbija ne održi Evroprajd”

|

Poverenik nemačke vlade za LGBT zajednicu Sven Leman u pismu adresiranom na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mandatarku nove vlade Anu Brnabić, govori o tome kako će Evropa gledati na zabranu šetnje najavljene za 17. septembar.

“Cela Evropa gleda u Srbiju u ovom trenutku. Građani mnogih evropskih država biće gosti Beograda. Bio bi fatalan signal i enorman korak unazad ukoliko vrhunac “Evroprajda 2022.” ne bude mogao da se održi ili da bude zaštićen na adekvatan način”, stoji u gore pomenutom pismu.

“Godinama postoji kontinuirani napredak Srbije u pravnom i socijalnom priznavanju LGBTIQ zajednice kao dela pregovaračkog procesa za pristup EU. Želeo bih da vam se na tome zahvalim. Većina građana Srbije je za to da se legalizuju istopolni brakovi. Oni prepoznaju pravo LGBTIQ zajednice na slobodu okupljanja i izražavanja, ka što je predviđenom Ustavom Srbije i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Zahvaljujući prisustvu policije, prajd je mogao da se održi u Beogradu prethodnih godina i sigurnost učesnika je bila obezbeđena”, piše Leman.

Kako Leman dalje navodi u pismu, Srbija je trenutno u srednjem rangu među evropskim državama, kad je reč o pravima LBGTIQ zajednice, što je veliki uspeh.

“Šetnja planirana za 17. septembar je vrhunac Evroprajda 2022. Izlazak na ulice samouvereno i vidljivo, za prava i prihvatanje LBGTIQ zajednice je osnovna poruka svakog Prajda”, piše Leman i ističe važnost održavanja iste.

“Svestan sam protesta protiv ovog veoma značajnog simbola. Njihov cilj je da šire strah. Zato je veoma važno da ovi protesti ne postignu svoj cilj, a to je da se zabrani ili da se ne brani pravo na slobodu okupljanja i izražavanja LBGTIQ zajednice. Posebno u ovim kritičnim momentima, srpska vlada i njeni bezbednosni organi moraju da stanu iza LGBTIQ zajednice i obezbede da se ovaj marš može održati mirno i bezbedno. Cela Evropa gleda u Srbiju u ovom trenutku. Građani mnogih evropskih država biće gosti Beograda. Bio bi faralan signal i enorman korak unazad ukoliko vrhunac Evroprajda 2022. ne bude mogao da se održi ili da bude zaštićen na adekvatan način”, poručuje poverenik nemačke vlade za LGBT zajednicu, Sven Leman.

Izvor: nova.rs