Predsednik Vučić uživo se obratio naciji: Ne uvodimo sankcije Rusiji

|

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uživo se obratio naciji. Vučić je juče i danas predsedavao sednicama Saveta za nacionalnu bezbednost, posle čega Srbiji saopštava odluke. Osim predsednika su i premijrka Ana Brnabić i predsednik Skupštine Ivica Dačić.

“Bili smo suočeni za mnogim kontradiktornostima i problemima koje ne možete javno da predstavljate. Bili smo suočeni sa brojnim pritiscima. Uprkos tome, odluku smo doneli trezveni, hladne glave, jer za to smo birani”, započeo je Vučić svoje obraćanje.

Predsednik Vučić je potom pročitao zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost:

“Republika Srbije najiskrenije žali zbog svega što se dešava na istoku Evropu. I ukrajinski i ruski narod su prijateljski.Jedan od osnovnih principa spoljne politike Srbije je dosledno poštovanje nepovredivosti suverenih država, za šta se Srbija zalaže. Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine”, izjavio je Vučić i dodao:

“Srbija će se prilikom odluke o donošenje resktriktvnih mera i sankcija prema bilo kojoj državi, pa i Rusiji, voditi isključivo svojim interesima”, rekao je Vučić i pojasnio da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji.

Na kraju je sumirao obraćanje u nekoliko rečenica:

“Srbija poštuje Međunarodno pravo, ali Srbija isto tako dobre razume svoje potrebe i bez obzira šta bi neko želeo, ako ne pripada državnom rukovodstvu, Srbija ima svoje vitalne nacionalne i državne interese, ali ima tradicionalna prijateljstva i ne zaboravlja ni 1999, niti 2015”.

Izvor: kurir.rs