Predsednik Srbije uživo o najnovijim dešavanjima na KiM: Više od 50 Srba je povređeno, jednom se bore za život

|

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vanredno se obraća javnosti povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji. Odmah posle obraćanja, on će se uputiti na administrativnu liniju. Predsednik će provesti noć sa vojskom i odatle će pratiti situaciju.

Vučić je na početku svog obraćanja ispričao da je mesecima govoreno da Aljbin Kurti ima samo jednu želju – da izazove sukobe na Kosovu.

“Iako smo mesecima govorili da Aljbin Kurti ima samo jednu želju da izazove sukobe na KiM, malo ko je želeo da čuje istinu i hteo da razume šta je suština svega što se događa. U poslednja 3 dana i politički nepismen mogao je da razume šta su pripremali, sve u organizaciji Kurtija, da dođe do sukoba Srba i NATO-a a on da pere ruke i kaže da nema nikakve veze sa tim”, poručio je Vučić.

Srbi na severu Kosova u 7 jutros okupili su se ispred opština Zvečan da bi iskazali nezadovoljstvo upadom Kurtijevih okupatora, a pripadnici KFOR-a iako su davali garancije, nisu to sprečili. Srbe su sačekali vojnici KFOR-a i bodljikava žica i “gradonačelnici” ovih opština, naknadno su otišli na sastanak američkog ambasadora.

Vučić kaže da je KFOR pustio Kurtijeve “gradonačelnike” da uđu u zgrade Opštine, a onda su njih “štitili od Srba”, umesto da su uradili obrnuto.

Dva vozila ROSU ostala su okružena Srbima na koje je srpski naslov okačio zastavu i ispisao 4 slova S ali nikakvo nasilje nisu sprovodili.

“Ovaj lažni gradonačelnik još se nalazi u Opštini Leposavić”, otkriva predsednik.

Podsetimo, veliki broj pripadnika Kfora sa opremom za razbijanje demonstracija raspoređen je jutros u blizini opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Više stotina Srba okupilo se ispred opštinskih zgrada na severu tzv. Kosova i traže povlačenje tzv. kosovske policije i novoizabranih gradonačelnika Albanaca, Srbi na lokalnim izborima nisu učestvovali i odbijaju da prihvate albanske predstavnike na vlasti u opštinama gde Srbi čine više od 95 odsto stanovništva.

Doktor Zlatan Elek, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici rekao je da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi javilo više od 50 građana sa povredama nakon što je došlo do haosa na severu KiM.

Jedan muškarac je trenuno u operacionoj sali i lekari mu se bore za život. On, prema našim informacijama, ima prostrelnu ranu u predelu karlice. Jedna osoba koja je teško povređena za sada je u fazi dijagnostike. A, među povređenima je i doktor Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan koji je zadobio udarce u predelu grudi, ali ne zna se od čega.

Misija Kfor predvođena NATO-om poručila je da je jutros povećala prisustvo u sve četiri opštine na severu KiM i pozvala sve strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli da rasplamsaju tenzije i da izazovu eskalaciju.

Izvor: alo.rs